У Києві зафіксували випадок ботулізму: що це за хвороба та як себе захистити

Читать на русском
Автор

Ботулізм є небезпечною хворобою, тому при перших симптомах треба звертатися до лікаря

У Києві 5 липня було виявлено випадок захворювання на ботулізм після вживання в’яленої риби.

Як повідомляє пресслужба управління Держпродспоживслужби в столиці, фахівці вже розпочали епідеміологічне розслідування ситуації, що виникла.

Зазначається, що жінка, яка захворіла, придбала в’ялену рибу в магазині "Пчілка" за адресою вул. Олени Пчілки, 7-б. Після виявлення симптомів хвороби їй знадобилася шпиталізація.

Ботулізм є харчовим отруєнням, яке виникає внаслідок влучення в організм токсинів певних бактерій.

Як нагадують у Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ), ризики отруєння підвищуються влітку, коли порушуються умови зберігання певних продуктів.

До таких найчастіше належать:

  • в’ялена, копчена, солона та консервована риба;
  • м’ясні та грибні консерви;
  • консерви домашнього виробництва.

Тому фахівці ЦГЗ закликають утриматися від вживання цих продуктів, якщо виникають сумніви щодо їх походження.

Ботулізм є небезпечною хворобою, яка може призвести до тяжких та навіть летальних наслідків.

Головними симптомами хвороби є:

  • проблеми з зором;
  • помітна сухість у роті;
  • проблеми з промовою до зникнення голосу;
  • сильна втома та слабкість;
  • запаморочення;
  • нудота, блювання, ослаблення випорожнень, але в пізніших етапах здуття і запор;
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При виявленні симптомів ботулізму фахівці рекомендують не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікарів.

Як повідомлялося раніше, влітку підвищуються ризики підхопити інші небезпечні захворювання. До таких, наприклад, відноситься лептоспіроз, яким можна заразитися під час відвідин пляжів.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.