У Києві зафіксували випадок ботулізму: що це за хвороба та як себе захистити
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Ботулізм є небезпечною хворобою, тому при перших симптомах треба звертатися до лікаря
У Києві 5 липня було виявлено випадок захворювання на ботулізм після вживання в’яленої риби.
Як повідомляє пресслужба управління Держпродспоживслужби в столиці, фахівці вже розпочали епідеміологічне розслідування ситуації, що виникла.
Зазначається, що жінка, яка захворіла, придбала в’ялену рибу в магазині "Пчілка" за адресою вул. Олени Пчілки, 7-б. Після виявлення симптомів хвороби їй знадобилася шпиталізація.
Ботулізм є харчовим отруєнням, яке виникає внаслідок влучення в організм токсинів певних бактерій.
Як нагадують у Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ), ризики отруєння підвищуються влітку, коли порушуються умови зберігання певних продуктів.
До таких найчастіше належать:
- в’ялена, копчена, солона та консервована риба;
- м’ясні та грибні консерви;
- консерви домашнього виробництва.
Тому фахівці ЦГЗ закликають утриматися від вживання цих продуктів, якщо виникають сумніви щодо їх походження.
Ботулізм є небезпечною хворобою, яка може призвести до тяжких та навіть летальних наслідків.
Головними симптомами хвороби є:
- проблеми з зором;
- помітна сухість у роті;
- проблеми з промовою до зникнення голосу;
- сильна втома та слабкість;
- запаморочення;
- нудота, блювання, ослаблення випорожнень, але в пізніших етапах здуття і запор;
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
При виявленні симптомів ботулізму фахівці рекомендують не займатися самолікуванням, а негайно звертатися до лікарів.
Як повідомлялося раніше, влітку підвищуються ризики підхопити інші небезпечні захворювання. До таких, наприклад, відноситься лептоспіроз, яким можна заразитися під час відвідин пляжів.
Важливо:
будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.