Сезон тополиного пуху: як убезпечити себе від алергії

Читать на русском
Автор
Алергія
Алергія

Лікар дала поради, як знизити ризики появи алергії

Червень – час тополиного пуху, а отже для багатьох і почервонілих очей, закладеного носа та ускладненого дихання з кашлем.

Більшість лікарів-алергологів впевнені, що алергію викликає не сам тополиний пух, навпаки він є гіпоалергеним, а той пил і бруд, який на собі переносить пушинка.

Симптоми алергії:

  • почервоніння та свербіж очей, підвищене сльозовиділення;
  • нежить, набряк слизистої носа;
  • чхання та кашель.

Алергологиня Галина Вавелюк говорить, що ці симптоми часто плутають з застудою і починають лікувати самостійно, купуючи звичні жарознижуючі препарати та звичайний спрей від нежиті. Однак, за словами лікарки, це неправильний підхід, оскільки ліки від нежиті може погіршити стан хворого.

Хто у зоні ризику?

Алергологиня Галина Вавелюк каже, що найчастіше алергія проявляється у трьох вікових категорій: 14-17, 28-35 років та старше покоління.

Також тополиний пух додає проблем людям з хронічною закладеністю носа. Він викликає ще більше подразнення.

Особливо небезпечним цей сезон є для людей з поліпами в носових шляхах. Тополиний пух може спровокувати ріст поліпозної тканини.

Як вберегтися?

Якщо у вас в родині є алергіки або схильні до активної реакції імунітету на зовнішні подразники, то в сезон тополиного пуху лікарі рекомендують:

  • не гуляти в суху та вітряну погоду;
  • після прогулянки змініть одяг та прийміть душ;
  • на вулиці носити сонцезахисні окуляри та маску;
  • користуватися розчином морської солі для носа;
  • користуватися вдома кондиціонером, а вікна та двері тримати зачиненими;
  • частіше робити вдома вологе прибирання і не користуватися звичайним пилососом, краще використовувати миючий.

Як лікувати алергію?

Лікарка Вавелюк наполягає на тому, що алергію треба лікувати з перших же проявів. Перша і найголовніша порада: звернутися до лікаря.

За її словами, для пацієнтів, які вже знають свою схильність до сезонної алергії варто ще в травні, напередодні періоду цвітіння багатьох рослин та тополиного пуху зробити щеплення.

Якщо все ж таки алергія активізувалася, не займайтеся самолікуванням приймайте тільки ті препарати, які вам порекомендував фахівець.

Також Галина Вавелюк радить на час лікування не їсти шоколад, цитрусові та полуниці адже ці продукти самі по собі можуть викликати імунну реакцію організму

Як повідомлялося раніше, влітку можна підхопити багато неприємних хвороб, серед яких лептоспіроз. Телеграф писав, як відрізнити цю хворобу від інших і що робити при її виявленні.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.