Захищають від діабету: вчені назвали кольори фруктів та овочів, які зменшують рівень цукру в крові
- Автор
- Дата публікації
- Автор
Такі фрукти та овочі впливають на енергетичний обмін, кишкову мікробіоту та запалення
Людям, які страждають від діабету, важливо не тільки знати оптимальний час для заняття спортом, але і правила складання свого раціону.
Приміром, при виборі овочів або фруктів віддавати перевагу тим, що мають червоний синій, і особливо фіолетовий колір – у цьому випадку рівень цукру в крові буде значно нижчим, йдеться в прес-релізі університету у фінському місті Турку.
Справа в тому, що діабет виникає через недостатнє вироблення інсуліну — гормону, який допомагає регулювати рівень цукру в крові. При його втраті рівень глюкози в крові може досягти небезпечної висоти, викликаючи каскад ускладнень. На щастя, нові дослідження показують, що деякі фрукти та овочі можуть допомогти запобігти падінню рівня цукру в крові.
"Любителі фіолетової картоплі, редиски та червоної капусти можуть порадіти, оскільки червоний, фіолетовий і синій пігменти пов’язані з потужними ефектами. Дослідники виявили, що фрукти, овочі та бульбоплоди цих кольорів можуть знизити ризик порушення рівня цукру в крові, впливаючи на кишкову мікробіоту та запалення", — йдеться в результатах дослідження, яке проводилося в університеті.
Більше того: певні продукти можуть знизити ризик розвитку діабету на третину. Все зводиться до антоціанів, які описують групу антиоксидантів, відповідальних за ці кольори у продуктах. У новій оглядовій статті порівнювалися результати досліджень у цій тематичній галузі, зазначаючи, що сприятливий вплив антоціанів на діабет 2 типу збільшується, якщо антоціанін ацильований.
Що стосується продуктів харчування, велику кількість ацильованих антоціанів можна знайти у фіолетовій картоплі, фіолетовій солодкій картоплі, редисі, фіолетовій моркві та червонокачанній капусті. З іншого боку, чорниця та шовковиця містять в основному неацильовані антоціани.
Ацильовані антоціани погано засвоюються травленням, але мають пробіотичні властивості і знижують ризик розвитку діабету більш ефективно, ніж їх неацильовані аналоги.
Раніше "Телеграф" розповідав про те, яка ознака на нігтях може свідчити про проблеми зі здоров’ям.