Захищають від діабету: вчені назвали кольори фруктів та овочів, які зменшують рівень цукру в крові

Читать на русском
Автор
9686
Капуста оптимального кольору
Капуста оптимального кольору

Такі фрукти та овочі впливають на енергетичний обмін, кишкову мікробіоту та запалення

Людям, які страждають від діабету, важливо не тільки знати оптимальний час для заняття спортом, але і правила складання свого раціону.

Приміром, при виборі овочів або фруктів віддавати перевагу тим, що мають червоний синій, і особливо фіолетовий колір – у цьому випадку рівень цукру в крові буде значно нижчим, йдеться в прес-релізі університету у фінському місті Турку.

Справа в тому, що діабет виникає через недостатнє вироблення інсуліну — гормону, який допомагає регулювати рівень цукру в крові. При його втраті рівень глюкози в крові може досягти небезпечної висоти, викликаючи каскад ускладнень. На щастя, нові дослідження показують, що деякі фрукти та овочі можуть допомогти запобігти падінню рівня цукру в крові.

"Любителі фіолетової картоплі, редиски та червоної капусти можуть порадіти, оскільки червоний, фіолетовий і синій пігменти пов’язані з потужними ефектами. Дослідники виявили, що фрукти, овочі та бульбоплоди цих кольорів можуть знизити ризик порушення рівня цукру в крові, впливаючи на кишкову мікробіоту та запалення", — йдеться в результатах дослідження, яке проводилося в університеті.

Більше того: певні продукти можуть знизити ризик розвитку діабету на третину. Все зводиться до антоціанів, які описують групу антиоксидантів, відповідальних за ці кольори у продуктах. У новій оглядовій статті порівнювалися результати досліджень у цій тематичній галузі, зазначаючи, що сприятливий вплив антоціанів на діабет 2 типу збільшується, якщо антоціанін ацильований.

Що стосується продуктів харчування, велику кількість ацильованих антоціанів можна знайти у фіолетовій картоплі, фіолетовій солодкій картоплі, редисі, фіолетовій моркві та червонокачанній капусті. З іншого боку, чорниця та шовковиця містять в основному неацильовані антоціани.

Ацильовані антоціани погано засвоюються травленням, але мають пробіотичні властивості і знижують ризик розвитку діабету більш ефективно, ніж їх неацильовані аналоги.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, яка ознака на нігтях може свідчити про проблеми зі здоров’ям.