Продукти і страви, що рекомендуються для різних дієт дитячого харчування
- Автор
- Дата публикации
- Автор
Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України 17.04.2006 № 298/227
Частина 3. Організація дієтичного харчування у дитячому закладі
3.1. Дієтичне харчування дітям призначається лікарем закладу: дітям, які часто і тривало хворіють, мають хронічні захворювання (в період загострення хвороби). Списки дітей на дієтхарчування складаються при відборі дітей на курс протирецидивного лікування і уточнюються лікарем упродовж періоду перебування на дієті.
3.2. Дітям з надлишковою масою тіла й ожирінням, крім дієтичного харчування, необхідно підвищити рухову активність шляхом залучення їх до рухливих ігор, а також призначенням занять лікувальної фізкультури.
3.3. Лікар і медсестра повинні проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо характеру дієти і надавати рекомендації з харчування вдома, дотримання режиму харчування у вихідні і святкові дні, повинні роз’яснювати батькам правила застосування мінеральних вод, відварів лікувальних трав вітамінів тощо.
3.4. Основними критеріями ефективності застосування дієтхарчування є:
- видужання, зниження частоти хронічних захворювань;
- поліпшення загального самопочуття дитини (зниження стомлюваності, підвищення настрою і загального тонусу організму);
- поліпшення показників морфологічного стану крові;
- поліпшення інших клініко-біохімічних фізіологічних показників.
3.5. Дієтичне харчування передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).
Для дітей диспансерної групи найбільш прийнятною дієтою є дієта № 5, що може бути використана як основа для дієт № 7 (з обмеженням солі) і № 8.
Продукти і страви | Дієта №5 | Дієта №7 | Дієта №8 |
Хліб | Пшеничний не свіжоспечений, але не іззакінченим терміном придатності, печиво галетне | Пшеничний не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатн.,дієтичний,безсольовий | Житній |
Супи | З овочами, крупами, з вермішеллю, молочні, | Вегетаріанські з різних овочів, борщі; з круп, молочні, фруктові | Овочеві, 1-2 рази в тиждень |
фруктові | |||
Страви з м’яса | Нежирні сорти м’яса,птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати | Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Допускаєтьсянаступне легке обсмажування | Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик переважно у відвареному вигляді |
Страви з риби | Риба варена, запечена після відварювання | Риба варена, допускається після відварювання легке обсмажування | Нежирні сорти риби у відвареному, паровому вигляді |
Страви і гарніри з овочів | Картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені.Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку) | Овочі варені і сирі не подрібнені., картопля у «мундирі». | Овочі у сирому і вареному вигляді, картопля і буряк через день, солоні овочі 1-2 рази на тиждень |
Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крімзеленого горошку) | |||
Страви і гарніри з круп і макаронних виробів | Різні каші, пудинги, запіканки з круп, вермішель, локшина домашня | Див. дієту № 5 плюс круп’яні котлети | Каші розсипчасті |
Яйця і страви з них | Яйця варені, омлет | Яйця варені, омлет | Яйця варені, омлет |
Фрукти, ягоди, соки | Ягоди і фрукти солодких сортів у свіжому вигляді, киселі, компоти, яблука сирі і печені | Різні фрукти і ягоди у свіжому вигляді й у стравах, сухофрукти (курага, родзинки тощо) | Фрукти і ягоди у свіжому вигляді, солодкі сорти обмежують |
Кондитер. вироби | Цукор, варення, джем, мед, мармелад, зефір, вершкова карамель | Цукор, варення, джем, карамель фруктова, мармелад, зефір, льодяники | Цукор, варення, джем обмежено |
Молочні продукти і страви | Молоко, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники) | Див. дієту №5 | Молоко, кефір, кисле молоко промислового виробництва, сир кисломолочний у стравах |
Жирні продукти | Олія, масло вершкове, вершки, сметана | Див. дієту №5 | Масло вершкове, олія, сметана |
Напої | Чай, чай з молоком, кава злакова з молоком, ягідні, овочеві соки, настій шипшини | Див. дієту №5 | Чай, фруктові і овочеві соки, відвар шипшини |