Продукти і страви, що рекомендуються для різних дієт дитячого харчування

Автор
Продукти і страви, що рекомендуються для різних дієт дитячого харчування

Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України 17.04.2006 № 298/227

//www.mozdocs.kiev.ua

Частина 3. Організація дієтичного харчування у дитячому закладі

3.1. Дієтичне харчування дітям призначається лікарем закладу: дітям, які часто і тривало хворіють, мають хронічні захворювання (в період загострення хвороби). Списки дітей на дієтхарчування складаються при відборі дітей на курс протирецидивного лікування і уточнюються лікарем упродовж періоду перебування на дієті.

3.2. Дітям з надлишковою масою тіла й ожирінням, крім дієтичного харчування, необхідно підвищити рухову активність шляхом залучення їх до рухливих ігор, а також призначенням занять лікувальної фізкультури.

3.3. Лікар і медсестра повинні проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо характеру дієти і надавати рекомендації з харчування вдома, дотримання режиму харчування у вихідні і святкові дні, повинні роз’яснювати батькам правила застосування мінеральних вод, відварів лікувальних трав вітамінів тощо.

3.4. Основними критеріями ефективності застосування дієтхарчування є:

  • видужання, зниження частоти хронічних захворювань;
  • поліпшення загального самопочуття дитини (зниження стомлюваності, підвищення настрою і загального тонусу організму);
  • поліпшення показників морфологічного стану крові;
  • поліпшення інших клініко-біохімічних фізіологічних показників.

3.5. Дієтичне харчування передбачає зміну технології приготування страв (готуються тушковані, варені, протерті страви).

Для дітей диспансерної групи найбільш прийнятною дієтою є дієта № 5, що може бути використана як основа для дієт № 7 (з обмеженням солі) і № 8.

Продукти і страви Дієта №5 Дієта №7 Дієта №8
Хліб Пшеничний не свіжоспечений, але не іззакінченим терміном придатності, печиво галетне Пшеничний не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатн.,дієтичний,безсольовий Житній
Супи З овочами, крупами, з вермішеллю, молочні, Вегетаріанські з різних овочів, борщі; з круп, молочні, фруктові Овочеві, 1-2 рази в тиждень
фруктові
Страви з м’яса Нежирні сорти м’яса,птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у відвареному вигляді і страви з рубленого м’яса. Допускаєтьсянаступне легке обсмажування Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик переважно у відвареному вигляді
Страви з риби Риба варена, запечена після відварювання Риба варена, допускається після відварювання легке обсмажування Нежирні сорти риби у відвареному, паровому вигляді
Страви і гарніри з овочів Картопля, різні овочі у вигляді салатів або відварні, запечені.Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крім зеленого горошку) Овочі варені і сирі не подрібнені., картопля у «мундирі». Овочі у сирому і вареному вигляді, картопля і буряк через день, солоні овочі 1-2 рази на тиждень
Виключити: редьку, редис, щавель, шпинат, бобові (крімзеленого горошку)
Страви і гарніри з круп і макаронних виробів Різні каші, пудинги, запіканки з круп, вермішель, локшина домашня Див. дієту № 5 плюс круп’яні котлети Каші розсипчасті
Яйця і страви з них Яйця варені, омлет Яйця варені, омлет Яйця варені, омлет
Фрукти, ягоди, соки Ягоди і фрукти солодких сортів у свіжому вигляді, киселі, компоти, яблука сирі і печені Різні фрукти і ягоди у свіжому вигляді й у стравах, сухофрукти (курага, родзинки тощо) Фрукти і ягоди у свіжому вигляді, солодкі сорти обмежують
Кондитер. вироби Цукор, варення, джем, мед, мармелад, зефір, вершкова карамель Цукор, варення, джем, карамель фруктова, мармелад, зефір, льодяники Цукор, варення, джем обмежено
Молочні продукти і страви Молоко, кисломолочні продукти, у тому числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники) Див. дієту №5 Молоко, кефір, кисле молоко промислового виробництва, сир кисломолочний у стравах
Жирні продукти Олія, масло вершкове, вершки, сметана Див. дієту №5 Масло вершкове, олія, сметана
Напої Чай, чай з молоком, кава злакова з молоком, ягідні, овочеві соки, настій шипшини Див. дієту №5 Чай, фруктові і овочеві соки, відвар шипшини