Заборона аптечних маркеплейсів може призвести до здорожчання ліків, — Михайло Радуцький про проєкт постанови Уряду

Читать на русском
Автор
Михайло Радуцький Новина оновлена 27 травня 2024, 12:08
Михайло Радуцький. Фото Колаж "Телеграфу"

У фінальній постанові, яку винесуть на затвердження уряду, найімовірніше не буде заборони для роботи аптечних маркетплейсів в Україні. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації Михайло Радуцький у відповідь на запит "Телеграфу".

"Як голова Комітету з питань здоров’я нації виступаю проти такого пункту постанови (про заборону роботи маркетпрайсерів) Уряду. Вона обмежує конкуренцію на ринку та може призвести до того, що українці будуть купувати дорожчі медичні препарати. На мою думку, такий пункт в постанові це, скоріш за все, технічне недопрацювання. Впевнений, що на засідання Уряду винесуть постанову без заборони роботи маркетпрайсерів.

Наголошую на тому, що це лише проєкт постанови. Як народний депутат не можу безпосередньо впливати на виконавчу владу. Але можу здійснювати депутатський контроль, писати депутатські звернення, звертатися до профільного міністра. Міністр Віктор Ляшко запевнив мене, що у постанові, яку винесуть на розгляд Уряду, цього пункту (про заборону роботи маркетпрайсерів) не буде", — підкреслив народний депутат.

Йдеться про проєкт постанови "Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)". Цей документ ініціювала

Держлікслужба після того, як звернулися певні аптечні мережі, — повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров.

"Є вимоги до зберігання й контролю за ліками, щоб не змінилися властивості ліків. Є ліки, які, наприклад, треба зберігати при температурі +2 — +8. Якщо аптека, яка має ліцензію, несе відповідальність за це, агрегатор без ліцензії не несе жодної відповідальності", — зазначив заступник міністра.

Коментуючи проєкт постанови, Михайло Радуцький також зазначив:

"У постанові є пункти, які стосуються наших євроінтеграційних зобов’язань. Наприклад, про те, що ліки можна буде придбати винятково в аптеках, що мають відповідну ліцензію на діяльність. Водночас маркетпрайсери не продають ліки, а лише дозволяють їх забронювати, щоб потім купити в аптеках", – зауважив голова комітету з питань здоровʼя нації.

При цьому доступ українців до лікарських засобів залишається пріоритетом для Парламенту:

"Комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації працює над тим, щоб здешевити ліки в аптеках. Для цього в нас є декілька ініціатив: заборона реклами на упаковках медичних препаратів, плануємо вплинути на маркетингові платежі в аптеках. Незабаром відповідні законопроєкти планує розглянути парламент", — наголосив Михайло Радуцький.

Нагадаємо, що інформація про можливість заблокувати в Україні роботу сервісів з бронювання ліків збурила українців. Петицію про недопущення таких дій, яку ініціював портал tabletki.ua підписали понад 30 тисяч громадян. Міністерство охорони здоровʼя і Держлікслужба провели нараду з цього питання за участі представників провідних прайс-агрегаторів. Однак згоди так і не дійшли і домовилися, що проєкт відкладуть до внесення змін, напрацьованих Держлікслужбою спільно з представниками прайс-агрегаторів.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.