Туберкульозом не можна заразитися у транспорті, а сухий кашель не завжди є вироком: 10 фактів про небезпечну хворобу

Читать на русском
Автор
2382
Туберкульозом не можна заразитися у транспорті, а сухий кашель не завжди є вироком: 10 фактів про небезпечну хворобу Новина оновлена 18 квітня 2024, 10:28

Сьогодні захворіти на туберкульоз може хто завгодно. Однак вчені вже працюють над новою вакциною від цієї хвороби

В Україні чомусь вважається, що отримати діагноз "туберкульоз" — соромно. Але ми просто нічого не знаємо про цю хворобу і мислимо штампами. Чи можна повністю вилікувати туберкульоз? Чи небезпечно їхати з людиною з таким діагнозом поруч у транспорті? Чи треба вакцинуватись дорослим і чи захищені ми, отримавши в дитинстві БЦЖ?

Відповіді на ці запитання "Телеграф" отримав у головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна та завідувача відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ Яни Терлеєвої.

Яна Терлєєва та Ігор Кузін

Чи дійсно в Україні суттєво зростає число хворих на туберкульоз?

— Захворюваність на туберкульоз у світі за останній рік зросла на 4%, тож це загальносвітовий тренд, — підкреслює заступник очільника МОЗ та головний санітарний лікар України Ігор Кузін. — За останній рік Україна зареєструвала 19 800 випадків активного туберкульозу, 639 випадків — у дітей. Це дані без статистики по окупованих територіях. Попри прогрес у лікуванні, зараз ми в лідерах у європейському регіоні і по "звичайному" туберкульозу, і по мультирезистентному, який лікується довше, із застосуванням ширшого кола лікарських засобів.

Як пандемія COVID і війна вплинули на поширення туберкульозу?

— Під час пандемії в масштабах всієї країни було введено локдауни, і деякі люди не могли вчасно дістатись до лікарні, щоб отримати медичну допомогу, — каже завідувач відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ Яна Терлеєва. — Ще більше цей тренд проявився після вторгнення: люди перестали думати про своє здоров'я.

Сухий кашель — найважливіша і головна ознака туберкульозу?

За словами Яни Терлеєвої, певний час хвороба може протікати безсимптомно або з симптомами, які важко усвідомити — його називають "мавпою" всіх хвороб. Туберкульоз за симптомами може нагадувати респіраторні, алергічні й інші захворювання.

Ознаками, на які варто звернути увагу, є:

  • кашель (вологий чи сухий), який триває понад два тижні;
  • нічна пітливість;
  • слабкість;
  • втрата ваги;
  • незначне підвищення температури під вечір.

— Зазвичай на такі симптоми люди не звертають увагу, — говорить Яна Терлеєва. — Однак за їхньої наявності варто звернутись до сімейного лікаря, який на основі діагностичних методів, серед яких — рентгенологічне обстеження, аналіз мокротиння — підтвердить або спростує діагноз.

Чи можна повністю вилікувати туберкульоз?

За словами Ігоря Кузіна, сьогодні навіть складну форму туберкульозу — мультирезистентну — успішно лікують в Україні.

— Україна вже декілька років працює за оновленими протоколами ВООЗ — це інші підходи до профілактики, інші схеми лікування, сучасні препарати — вони відповідають світовим стандартам. Наприклад, мультирезистентний туберкульоз раніше лікували в середньому від 18 до 24-х місяців. Зараз із застосуванням сучасних препаратів є можливість вилікувати пацієнтів за 6-9 місяців.

Страх отримати діагноз "туберкульоз" є дуже поширеним, зазначає Яна Терлеєва:

— Люди бояться цього діагнозу. У моїй практиці був випадок, коли ми робили пацієнту складну диференційовану діагностику між онкологічним захворюванням і туберкульозом. Я пам'ятаю, як чекала пацієнта, щоб сказати: це не онкологія! Я раділа, що в цій ситуації ми зможемо його вилікувати. Але коли ми повідомили, що це, людина настільки злякалась, що сказала: "Краще б був рак".

У світі, за даними ВООЗ, від туберкульозу щороку помирає близько 1,3 млн осіб. Але найчастіше це саме ті випадки, коли люди не звертались по медичну допомогу.

Головне — вчасно звернутись до лікаря?

— Треба, щоб у нас формувалась культура, коли людина, яка почувається нездоровою, одразу зверталася до сімейного лікаря, — каже Яна Терлеєва.

Однак є категорії населення, яким не варто чекати, коли у них розвинуться симптоми туберкульозу — їм треба отримувати профілактичне лікування.

— У нас несерйозно ставляться до профілактики туберкульозу, а ця хвороба несерйозності не прощає, — каже експертка. — Профілактичне лікування варто отримати людям, які контактували з хворими на бактеріологічну ("відкриту") форму туберкульозу. Воно може знадобитись також людям із зниженим імунітетом, і де туберкульоз з різних причин може бути супутньою інфекцією.

Мова не про зниження імунітету через застуду, ми кажемо про серйозні випадки. Наприклад, це можуть бути люди із ВІЛ або ті, хто готується до трансплантації органів, люди, які проходять діаліз тощо. Вони в обов'язковому порядку проходять діагностику та лікування туберкульозної інфекції. Простою мовою туберкульозне інфікування — це коли люди могли десь зустрітись із мікробактерією туберкульозу, інфікуватись, але хвороба не розвинулась, тому що спрацював імунний захист..

Профілактичне лікування туберкульозу є безкоштовним для пацієнта, зазначає експертка.

— Зараз є схеми, які можуть захистити від розвитку активного туберкульозу за період переважно в 1-3 місяці, — каже Яна Терлеєва. — Схему обирає лікар з урахуванням конкретної ситуації. Головне — людям, які відносяться до категорій, які потребують профілактики, треба звернутись до медиків.

Чи можна звернутись до фахівця без направлення сімейного лікаря?

— Так, для фтизіопульмонологічних центрів зроблено виняток. І людина, яка підозрює, що у неї туберкульоз, може звернутись до такого центру чи фахівця самостійно, — каже завідувач відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ. — Але важливо будувати довірчі стосунки з сімейним лікарем, щоб ви могли до нього звернутись за подібним направленням. Такі центри діють в кожній області, їхні контакти є на сайті Центру громадського здоров'я.

Чи можна підчепити туберкульоз у громадському транспорті?

— Це один із поширених міфів про туберкульоз, — каже Яна Терлеєва. — Туберкульоз не є висококонтагіозною хворобою. Щоб заразитись, потрібен більш тривалий або періодичний, неодноразовий контакт із хворим.

Як діагностувати ризик захворювання на туберкульоз?

— Як я вже казала, людина могла десь зустрітись із мікробактерією туберкульозу, інфікуватись, але хвороба не розвинулась. Таку тонку інфекцію можна діагностувати із допомогою або шкірних туберкулінових проб або більш сучасних контрольних тестів. Туберкулінова проба — це внутрішньошкірна ін'єкція. Однак може братись і кров із вени. Який саме метод тестування обрати, визначає лікар.

ВПО і військові у групі ризику?

— Є групи населення, які ми відносимо до груп ризику захворювання на туберкульоз, — каже Яна Терлеєва. — Це люди зі зниженим імунітетом; хто веде асоціальний спосіб життя і зловживає палінням й алкоголем; люди з місць позбавлення волі. На жаль, після початку повномасштабного вторгнення додались ще дві групи: військові та ВПО.

ВПО — люди, котрі у величезному стресі змушені були покинути свої домівки, змінити своє життя. Потім потрапили до місць організованого проживання — гуртожитків тощо. Стрес плюс контактування з великою кількістю людей — підвищують ризики. Тож МОЗ акцентує увагу на обстеженні і тестуванні ВПО, а також — на допомозі військовим, в тому числі — через мобільні бригади медичної допомоги.

Але сьогодні на туберкульоз може захворіти будь-яка соціальна категорія населення.

Чи існує ідеальна вакцина від туберкульозу?

— Вакцині БЦЖ вже понад 100 років. Вона добре відома, чудово вивчена і є однією із найбезпечніших вакцин на сьогодні. Дуже рідко зустрічаються ускладнення. Але вона є недосконалою. Сила цієї вакцинації в тому, щоб захистити маленьких дітей, у яких недостатньо сформований імунітет, від розвитку важких або генералізованих форм туберкульозу — тобто від яких дитина може померти. Тривалість захисного ефекту вакцини — до 7 років. Чому відмовились від ревакцинації дітей у 7 та 14 років? Тому що це не давало додаткового захисту.

Тому зараз на міжнародному рівні йде робота зі створення ідеальної вакцини, яка б мала високий захисний ефект. Зараз одна з таких вакцин перейшла на третю фазу клінічних досліджень, але, за попередніми даними, які відомі професійній спільноті, її захисний ефект — на рівні приблизно 50%. Звісно, як експерти ми хотіли б, щоб цей показник становив принаймні 95%. Але, з іншого боку, кожній другій людині таке щеплення може допомогти. І вона не потребуватиме навіть профілактичного лікування, — резюмує завідувач відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я МОЗ. За її словами, ВООЗ обіцяє розробку нової вакцини до 2007 року. Це стане важливим кроком для подолання туберкульозу.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.