Вчені вперше повністю вилікували смертельну пухлину в мозку дитини: як це вдалося

Читать на русском
Автор
1513
Пухлину виявляє МРТ
Пухлину виявляє МРТ. Фото Pexels

Від цього виду раку високий рівень смертності

Напередодні всесвітнього дня дитини з онкологією, який припадає на 15 лютого, французські вчені звітують про хлопчика, що успішно вилікували від смертельної пухлини в мозку. Діагностували її у віці 6 років. У Лукаса був рідкісний вид раку. Наразі в 13 років в мозку дитини пухлини не залишилось. Ліки він не приймає вже понад рік.

Про це повідомляє Sciencealert із посиланням на AFP. Хлопчика з Бельгії вилікували від гліоми стовбура головного мозку (дифузна внутрішня гліома моста, DIPG).

Що це за вид раку — гліома стовбура головного мозку

Гліома стовбура головного мозку, за твердженням лікарів, це одна з найнебезпечніших пухлин. Вона розвивається на перетині спинного та головного мозку. Ця частина нервових відповідає за серцебиття, дихання, рухові функції тощо.

Щороку така пухлина діагностується приблизно у 300 дітей у Сполучених Штатах і до 100 у Франції, йдеться в статті. Згідно з відкритими даними, можливість вижити через 2 роки становить приблизно 10%.

Чим особливий Лукас та як його вдалось вилікувати

Лукас і його сім'я приїхали з Бельгії до Франції, щоб стати одним з перших пацієнтів, які взяли участь у дослідженні BIOMEDE, що тестує потенційні нові ліки від DIPG. Один з протиракових препаратів йому призначили випадково, а Лукас на нього гарно відреагував. Пухлина повністю зникла, проте лікування не зупиняли ще деякий час. Подібного у світі не фіксувалося. Інші діти (семеро) з дослідження також вижили, однак лише у Лукаса пухлина повністю зникла.

Причиною такого успіху називають біологічні особливості пухлини. Пухлина Лукаса, на думку вчених, мала мутацію, що зробила пухлину чутливішою до препарату. Наразі лікарі намагаються відтворити у лабораторних умовах відмінності, які виявили в його клітинах. Лікарі застерігають — до того, як може з'явитися лікарський засіб, який зможе повторити успіх на основі випадку Лукаса мине 10-15 років, адже це тривалий процес.

Раніше "Телеграф" розповідав про те, що онкологію виявили у короля Великої Британії Чарльза. Про свій діагноз король інформацію воліє не приховувати.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.