Мозок може відновити пошкодження, завдані алкоголем: вчені назвали термін без вживання

Читать на русском
Автор
2545
Мозок людини
Мозок людини. Фото Unsplash.com

Найактивніше кора мозку відновлюється в перший місяць

Шкоду алкоголю для людини важко не помітити — це може призвести до проблем із кар'єрою чи у родині. Однак є і прямий вплив на здоров'я мозку. Люди з розладом вживання алкоголю мають тенденцію до витончення в областях кори головного мозку, що критично для багатьох когнітивних функцій вищого порядку.

Sciencealert повідомляє про нове дослідження, яке показало відновлення товщини кори головного мозку у тих, хто пити кинув. Найшвидше кора відновлюється в перший місяць і потім продовжує протягом 7,3 місяця до рівня тих, у кого проблем із алкоголем не було.

Зміни в структурі та функції мозку під час хронічного вживання алкоголю можуть ускладнити життя. Наприклад, префронтальна кора – область, яка бере участь у плануванні та прийнятті рішень – може стати менш активною і приймати виважені рішення стає важче.

На одужання кори мозку після зловживання алкоголем також впливають деякі стани здоров’я (високий кров'яний тиск або високий рівень холестерину), історія паління, психіатричні захворювання. Вчені також зазначили, що відмова від паління також може сприяти відновленню кортикальної товщини.

Для вивчення зміни когнітивних здібностей після відновлення кори мозку потрібне більш масштабне дослідження. В ньому буде потрібно врахувати генетику, фізичну активність здоров'я печінки та легень.

Раніше "Телеграф" розповідав про можливу легалізацію медичного канабісу в Україні. В першу чергу лікування стосуватиметься людей з ПТСР.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.