Можлива епідемія: у Києві намагаються запобігти спалаху небезпечної хвороби

Читать на русском
Автор
1705
Ілюстрація Новина оновлена 26 грудня 2023, 06:45
Ілюстрація. Фото ru.freepik.com

Важлива інформація для всіх мешканців та гостей столиці

Київські медики намагаються попередити спалах кору, який, на їхню думку, може статися у столиці найближчим часом. Зазначається, що на даний момент продовжує фіксуватися зростання захворюваності на цю гостру інфекційну недугу в сусідніх країнах.

Варто зазначити, що спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні п’ять-шість років. Про це повідомляється на офіційному сайті КМДА з посиланням на директора Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентини Гінзбург.

"Саме зараз ми повинні зробити все необхідне, щоб попередити спалах кору, подібний до того, що стався в країні в 2018 році", — зазначила Гінзбург.

Вона також зазначила, що вакцинація і на сьогодні залишається єдиним дієвим засобом захисту від багатьох інфекційних захворювань, серед яких і кір. До того ж, кір — одна з найбільш заразних хвороб у світі. Із 10 невакцинованих людей, які проконтактували з хворим, 9 захворіють. Тому від рівня імунізації безпосередньо залежить бути чи не бути епідемії в країні.

Варто зазначити, що спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються кожні п’ять-шість років. Остання в Україні фіксувалася з 2017 до 2019 року. Тоді перехворіло сумарно понад 115 тисяч дітей. Все почалося з кількох тисяч випадків на заході України, потім кір перекинувся на решту областей і вразив досить широкі верстви населення. Цього не було б, якби 95% дітей були вчасно щеплені, зазначають у МОЗ. 5% — це люди, які за медичними показниками не можуть щепитися.

Як передається кір

Гінзбург запевнила, що на сьогоднішній день Київ забезпечений дієвою якісною вакциною, яка зберігається за правилами дотримання всіх вимог до холодового ланцюга. Щеплення за календарем безкоштовні. Спеціального скринінгу напередодні вакцинації робити не потрібно.

Якщо дитина має хронічне захворювання, це є не забороною, а прямим показанням до вакцинації, адже саме такі діти є групою особливого ризику тяжкого перебігу хвороби.

Що стосується дорослих, то ті, хто не впевнений, чи був вакцинований, можуть здати спеціальний аналіз крові, а потім порадитись із лікарем про необхідність вакцинації.

"Маємо розуміти, що причиною спалахів кору є невакциновані діти. Захворювання розпочинається саме з них, а вже потім переходить до дорослих. Тож звертаюся насамперед до батьків. Просто зараз зв’яжіться з педіатром або сімейним лікарем, щоб пересвідчитися, чи вакцинована ваша дитина", – сказала Валентина Гінзбург.

Що робити, якщо дитина контактувала з хворим на кір

"Головний фокус уваги – на дітей. Звертаюся до батьків, вихователів, вчителів – візьміть це питання на особливий контроль. Кір – дуже небезпечне захворювання. Небезпечне насамперед ускладненнями та летальністю. Щеплені діти з дуже великою вірогідністю не захворіють, а якщо це і станеться – перенесуть недугу в легкий формі без наслідків для здоров’я і подальшого життя. Усього два кроки – консультація з лікарем і вчасна вакцинація – гарантуватимуть безпеку вашої дитини, близьких і оточуючих", – наголосила чиновниця.

Найчастіше ускладнення від кору розвиваються у дітей віком до 5 років або у дорослих людей віком від 30 років, констатують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Найсерйознішими ускладненнями є:

  • пневмонія;
  • ларингіт, ларинготрахеобронхіт;
  • кератит, увеїт, який може стати причиною сліпоти;
  • енцефаліт;
  • енцефаломієлополірадікулоневрит;
  • важка діарея та пов’язана з нею дегідратація;
  • отит;
  • у вагітних можуть бути мимовільні аборти, передчасні пологи.

Раніше "Телеграф" повідомляв про те, що "З 10 невакцинованих дітей захворіють вісім-дев’ять": кого і чим планують щепити в Україні від кору. Відомий лікар та дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій наголошує, що кір — зайвий в Україні, особливо під час війни. За словами доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НУОЗ імені П.Л.Шупика: "Кір, як і інші інфекційні хвороби, яких можна позбутися шляхом щеплення, повинні піти курсом російського військового корабля".

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.