"Сусідка порадила, у газеті прочитала": лікар роз'яснив, чи можна пити вітаміни самостійно

Читать на русском
Автор
1775
Вітаміни
Вітаміни. Фото freepik.com

У сьогоднішніх умовах більшість людей мають вітамінну недостатність

Багато хто для підняття імунітету восени п’ють вітаміни за порадою знайомих, або "гуру" з інтернету. Однак це небезпечна практика, краще приймати вітаміни лише після консультації із сімейним лікарем.

Про те, як не нашкодити собі, намагаючись підняти імунітет, "Телеграфу" розповів лікар-інфекціоніст та заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін. Він наголосив, що вітаміни приймаються тоді, коли в організмі є їхня нестача. Їх має призначити лікар. Хоча, зазначив медик, у сьогоднішніх умовах більшість людей мають вітамінну недостатність, або нестачу мікроелементів, наприклад, магнію.

"Але українці дуже схильні до самолікування і приймання всього, що можна і не можна. Як-то кажуть: "Сусідка порадила, в телевізорі побачила, в газеті прочитала. Потім приймала купу препаратів, і не знаю, від чого вмерла. Від таблеток чи від хвороб". Тому краще йти до сімейного лікаря і лише після цього вирішувати, приймати їх чи ні", — зазначив Орфін.

Він згадав як приклад цинк та вітамін D3. Ми живемо в такій кліматичній зоні, що нам не вистачає вітаміну D3 і це також впливає на функцію імунітету. Але щоб визначити цю недостатність, у лабораторії складають тест. Коли ви знаєте рівень вітаміну D3, підбирається доза і ви її приймаєте, наголосив медик.

Також Андрій Орфін розповів "Телеграфу", хто сьогодні опинився в зоні ризику і як запобігти інфікуванню жовтяницею: "Не треба драїти стіни хлоркою": лікар-інфекціоніст пояснив, як захиститися від гепатиту А

Раніше "Телеграф" розповідав, яка ситуація із захворюваністю COVID-19 та грипом у Києві. Захворюваність на коронавірус зростає.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.