Як пережити спеку: ТОП 5 корисних порад

Читать на русском
Автор
7344
ukr.net

Чого не можна і що потрібно робити у спекотну погоду: поради лікарів.

Через аномальну спеку, спричинену глобальним потеплінням, страждає наш організм: порушується водно-сольовий баланс та серцевий ритм, знижується працездатність, може різко погіршитись самопочуття.

"Через високу температуру та вплив прямого сонячного проміння у дітей, зокрема, зростає ризик отримання теплового удару. Водночас у дорослих із серцево-судинними захворюваннями через схильність до згущення крові збільшується небезпека серцевих нападів", – попередив директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Анатолій Вершигора.

Щоб легше пережити спеку, фахівці рекомендують дотримуватися простих, але дієвих порад.

1. У спекотні дні слід їсти більше сезонних фруктів, овочів, зелені, ягід. А також страви, які є джерелами легкого білку – яйця, кисломолочні продукти, рибу та нежирне м’ясо. Їсти краще в основному зранку і ввечері — їжа краще засвоюється, якщо не так спекотно.

2. Займатися спортом чи тренуватися варто зранку або ж у добре кондиціонованому приміщенні. Оптимальна температура для фізичних вправ – нижче 20°С. Адже м’язи під час тренування продукують тепло, а це у спеку додатковий виклик для терморегуляції організму.

3. Режим харчування має бути переважно вегетаріанським. Надайте перевагу овочам і фруктам. Бажано не вживати жирних і м’ясних продуктів, тобто зменшити білкові продукти в раціоні.

4. Частіше ополіскувати руки й обличчя, і за можливості кілька разів на день приймати душ. Однак, важливо довго не сидіти під кондиціонером, щоб не захворіти.

5. Не вживати алкоголю та напоїв з кофеїном, а також часто провітрювати приміщення та стерегтися прямих сонячних променів. Пити більше простої негазованої води, орієнтуючись на власне відчуття спраги.

Якщо ж людина отримала тепловий удар – її слід відвести в тінь та покласти або посадити у зручне положення, послабити тісний одяг і дати випити звичайної води. Також варто змочити водою або вологим рушником чоло, шию, обличчя. Поміряти пульс і поспостерігати за самопочуттям. Якщо стан погіршуватиметься – потрібно негайно викликати лікаря.

Крім того, справжню загрозу життю і здоров'ю можна зустріти просто на пляжі, куди ви приходите охолодитись під час спекотного дня, тож не варто забувати й про небезпечні хвороби, які можна знайти у місцях масового відпочинку.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.