Найнебезпечніші дієти: health-експерт розповіла про популярні системи харчування, що вбивають наше здоров'я

Читать на русском
Автор
5589
Як залишатися здоровим у гонитві за ідеальною фігурою
Як залишатися здоровим у гонитві за ідеальною фігурою. Фото poradnytsya.info

Екстремальне схуднення може значно погіршити ваш фізичний стан

Дієти, що передбачають суворе обмеження у споживанні будь-яких продуктів або вимагають екстремального урізання добової кількості калорій, можуть призвести до непоправних наслідків для нашого здоров'я.

Які з популярних нині систем харчування не можна назвати ані ефективними, ані корисними, "Телеграфу" розповіла health-експерт з вищою медичною освітою, фахівець з реабілітології та блогер з півмільйонною аудиторією Уляна Вернер.

За словами експерта, до переліку небезпечних для здоров'я дієт входять усі системи харчування, що базуються на заборонах та обмеженнях.

"Напевно, найпопулярніші дієти — це раціони на 1200 калорій в день. Звісно, ми знаємо, що худнемо тільки у разі дефіциту калорій, але це не означає, що потрібно знущатись зі свого організму недоїдаючи, щоб втиснутись в щоденну "норму", — каже Уляна Вернер.

Для розрахунку базального метаболізму (РБМ), тобто калорій, які ви витрачаєте за день без урахування активності, нам знадобиться формула та дані: A – маса тіла; B – вік; C – зріст в см. Для отримання даних візьмемо найпопулярнішу і найточнішу на сьогодні формулу для розрахунку BMR: РБМ = 10 x A + 6,25 x C – 5 x B – 161.

Далі нам потрібно буде помножити отриманий базовий індекс метаболізму на нашу фізичну активність. Остання ділиться на 5 категорій:

  • Пасивна (повна відсутність фізичної активності чи мінімальний рівень – УБМ x 1,2);
  • Мінімальна (тренування до 3-х разів за семиденний період – РБМ х 1,375);
  • Помірно активна (тренування до 5 разів за семиденний період – РБМ х 1,55);
  • Активна (тренування до 6 разів за семиденний період – РБМ х 1,725);
  • Надактивна (якщо ваша робота пов'язана з високоінтенсивними фізичними навантаженнями або є щоденні тренування, а також якщо ви є професійним спортсменом – УБМ x 1,9).

Наприклад: ви дівчина зростом 170 см, віком 27 років, вагою 52 кг та мінімальною фізичною активністю: 10 x 52 + 6,25 x 170 — 5 x 27 – 161 = 1286,5 x 1,375 = 1769 ккал. Від отриманого числа треба відняти 200, і це буде та цифра, на якій ви почнете худнути без додаткового фізичного навантаження.

"Також одна з найпопулярніших дієт — це кетогенна дієта або, як називають її в народі, "кето". ​​Вона базується на високому споживанні жирів, помірному споживанні білків та обмеженому споживанні вуглеводів. Головна мета — досягнення кетозу — стану, при якому організм отримує енергію з жирів, а не з вуглеводів. Кето-дієта є типом харчування, за допомогою якого можна як скинути вагу, так і набрати, тому перед початком необхідно пройти повне обстеження всього шлунково-кишкового тракту", — пояснює експерт.

Наприклад, обмеження вуглеводів і фруктів може призвести до недостатнього постачання важливих поживних речовин, таких як вітаміни та мінерали. Крім того, підвищення рівня жирів у крові може призвести до серцево-судинних захворювань.

Також під час кето-дієти може відбуватися втрата м'язової маси, що може призвести до зниження метаболізму та ускладнити процес схуднення. Інколи кетогенна дієта може призвести до деградації кісток та збільшення ризику остеопорозу, а високий рівень білків, який часто супроводжує кето, може перевантажити печінку та нирки.

"Так як така дієта виключає цілу групу продуктів, вона може спровокувати розвиток розладу харчової поведінки у деяких людей або загострення вже існуючого стану", — каже Уляна Вернер.

Альтернативою дієтам почало також виступати інтервальне голодування (ІГ). Цей метод передбачає, що людина має припиняти прийом їжі на певний період часу, наприклад, 16 годин на день, а потім їсти протягом 8 годин. Періоди голодування можуть бути різними, але вони зазвичай становлять від 12 до 20 годин на добу. За цей час організм витрачає запаси глікогену і починає переходити на жирові запаси для отримання енергії.

На ІГ також можна як худнути, так і набирати вагу. Якщо за відведених на їжу 8 годин ви споживаєте більше від вашої добової норми калорій, то про жодне схуднення ми говорити не можемо.

"Так як більшість досліджень ефективності ІГ базується на дослідах на тваринах і не гарантує безпечності цієї системи харчування для всіх людей, перед переходом на інтервальне голодування важливо оцінити своє загальне самопочуття та стан здоров’я. Для цього варто звернутись до лікаря, який допоможе вам визначитись, чи є такий спосіб втрати ваги безпечним конкретно для вас", — зазначає експерт.

Більше на тему схуднення читайте на сайті "Телеграф" у статті: "Кето-дієта, міостимулятори та відмова від глютену: health-експерт розвіяла міфи про схуднення та здорове харчування".

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.