Харчування вагітних особливе: дієтолог порадила, що можна їсти, а від чого варто утриматись

Читать на русском
Автор
21940
Варто відмовитись від трав'яних засобів і гастрономічних видів м’яса та риби
Варто відмовитись від трав'яних засобів і гастрономічних видів м’яса та риби. Фото freepik.com

Топ-10 правил харчової безпеки вагітних

Під час вагітності дуже важливо правильно харчуватися. Збалансований раціон майбутньої мами є одним з джерел необхідних компонентів для правильного розвитку малюка.

Всім відома фраза "їсти за двох", але це не означає "їсти у два рази більше", а в першу чергу "їсти у два рази краще". Український дієтолог Тетяна Лакуста детально розповіда, які продукти корисні для вагітних, від яких варто утриматись, а від яких — взагалі відмовитись.

Що можна і не варто вживати вагітним жінкам

1. Обмежити вживання продуктів з високим вмістом вітаміну А: печінка курки, яловичини, свинини, кроля, тріски, печінкові паштети, фуагра (NHS).

2. Трав’яні засоби виключити, крім імбиру. Вони непрогнозовані за силою впливу, важко контролювати їх токсикологічну чистоту, також невідома їх взаємодія з лікарськими препаратами.

3. Бажано відмовитись від їжі з пластикових контейнерів, напоїв, розігрівання їжі в пластикових ємностях в мікрохвильовці, бо мікропластик має ембріотоксичний ефект.

4. Кофеїн також обмежуємо. Норма 200-300 мг/доба (приблизно в 1 чашці американо/фільтру 100-140 мг). Нагадування: кофеїн міститься в чаї та шоколаді також!

5. Не їсти рибу з переліку забороненої по високому вмісту меркурію: королівська скумбрія, марлін, атлантичний великоголов, акула, риба-меч, кафельник (Мексиканський залив), тунець великоокий.

6. Виключити паростки та мікрогрін через високий ризик зараження лістеріями та сальмонелами.

7. Не вживати гастрономічні види м’яса та риби — копчені, сиров’ялені, сушені (хамон, бастурма) — ризик токсикоінфекцій.

8. Уникання непастеризованої молочної продукції — к/м сир, молоко, сири з пліснявою, молозиво.

9. Продукти домашнього виробництва — домашні ковбаси, кров’янки; сушені, копчені, в’ялені риба та м’ясо; сирий к/м сир тощо.

10. Не вживайте страви з сирими/напівсирими яйцями: яйця-пашот, яйця-бенедикт, креми на основі сирих жовтків (тірамісу).

Раніше "Телеграф" писав, яку користь несе вагітним жінкам вітамін D. Дізнайтесь, навіщо його приймати.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.