Дієти більше не потрібні: вчені відкрили новий підхід до запобігання переїданню

Читать на русском
Автор
10623
Можна обійтися без переїдання Новина оновлена 29 січня 2023, 04:04
Можна обійтися без переїдання

Новий підхід заснований на використанні нейронів для викликання у людини почуття ситості.

Проблема переїдання та пов’язаного з ним набору ваги хвилює не тільки представниць прекрасної частини людства, але й багатьох суворих чоловіків, які часто позбавляються шансів для кар’єрного зростання через не відповідність свого зовнішнього вигляду уявленням роботодавця до певної вакансії.

Але, як показало дослідження вчених з Медичного коледжу Бейлора, мучити себе дієтами та голодуваннями для схуднення зовсім не обов’язково.

Про це пише New Atlas.

Співробітники коледжу визначили зовсім новий нервовий ланцюг, вплив на який може викликати ситість. Також було встановлено, що вже схвалений до використання препарат проти синдрому гіперактивності та дефіциту уваги впливає на той самий ланцюг.

Цікаво, що цей ланцюг з’єднує два різних набори нейронів. Один із них виробляє нейромедіатор дофамін, який зазвичай асоціюється із почуттям задоволення та мотивації. Поки миші їли, вчені спостерігали за активністю цих двох наборів нейронів. Виявилося, нейрони DA-VTA, відповідальні за виробництво дофаміну, збільшили свою активність перед тим, як гризуни перестали їсти. У наступних експериментах вчені генетично гальмували активність нейронів DA-VTA. Підсумок – тварини починали сильно переїдати.

Подібні експерименти, зосереджені на другому наборі нейронів DRD1-LPBN, які отримують сигнали від нейронів DA-VTA, показали: посилення їхньої активності викликає стійку реакцію насичення — миші відразу ж припиняли свій прийом їжі. Таким чином, впливаючи на ці два компоненти нервового ланцюга, можна викликати відчуття насичення.

Але чи можна застосовувати отриманий результат для лікування людей, які страждають від надмірної ваги, покажуть подальші дослідження.

Раніше "Телеграф" писав, що значне зменшення кількості їжі не менш шкідливе для організму, ніж переїдання — це довела історія знаменитого майстра єдиноборств Брюса Лі.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.