Робота за комп’ютером без світла: чому не варто користуватися свічками та які лампи краще

Читать на русском
Автор
3456
Робота за комп’ютером без світла: чому не варто користуватися свічками та які лампи краще

Як безпечно працювати за монітором при вимкненні світла

Після серії масштабних обстрілів української енергетичної інфраструктури з боку Росії мешканці нашої країни були змушені зіткнутися з тривалими відключеннями світла. Попри це багато хто навіть у таких умовах продовжив виконувати свою роботу, що негативно позначається на зорі.

У зв’язку з цим у Національній службі охорони здоров’я (НСЗУ) дали кілька порад, які дозволять уберегти очі від непотрібного навантаження та, як наслідок, зберегти зір.

Насамперед у НСЗУ рекомендують не сидіти у повній темряві за монітором, оскільки його яскравості не вистачає на те, щоб очам було комфортно. Тому важливо подумати про альтернативне джерело світла.

Лампи та ліхтарі варто вибирати білого кольору, щоб імітувати денне світло. При цьому лампа повинна рівномірно розповсюджувати світло на всю кімнату, а не світити в одну точку. Крім того, категорично не рекомендується спрямовувати освітлення собі в очі.

Також не найкращою ідеєю буде працюватиме за монітором при свічках, оскільки їх мерехтіння викликає втому очей.

Від кольорового освітлення теж варто відмовитись, особливо це стосується синіх ламп. Вони неприродні для людських очей і можуть становити небезпеку.

При відчутті сухості в очах варто користуватися спеціальними краплями, що знімають подразнення. Фахівці радять також робити п’ятихвилинні перерви від гаджетів щогодини, і в цей час зробити розминку для очей та частіше дивитися в далечінь.

Раніше "Телеграф" розповідав, як одягатися взимку, щоб не мерзнути. Багатошаровість допоможе зігрітися, але потрібно знати кілька нюансів.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.