Чай з бутербродом — не перевага в їжі, а сигнал про хворобу, яка вбила Брюса Лі

Читать на русском
Автор
9098
Чай із бутербродом
Чай із бутербродом. Фото Відкриті джерела

Відмовки на кшталт "не хотілося обідати" або "я поїв хліба з чаєм" повинні насторожитися родичів та знайомих людини

Причиною смерті видатного майстра єдиноборств Брюса Лі, на думку медиків, став нездоровий спосіб життя: він постійно пив велику кількість рідини, але при цьому твердої їжі їв недостатньо, обмежуючись останніми місяцями життя яблучним та морквяним соками.

Таке харчування іноді називають "синдромом чаю з бутербродом" (Tea and toast syndrome), пише Crossroads.

Зазвичай він характерний для вкрай літніх людей, нездатних приготувати собі нормальну їжу, і веде до нестачі в організмі вітамінів, клітковини та багатьох інших корисних поживних речовин.

Свою поведінку люди похилого віку пояснюють так: спочатку готувати ніколи, потім – нема для кого. Так починається довга дорога до недоїдання. Коли роз’їжджаються діти та онуки, йде партнер, самотня людина похилого віку навряд чи знаходить сили і бажання готувати повноцінний обід для себе одного. Велика честь та й сил мало.

Поступово все харчування зводиться до перекушування: печиво, бутерброд, чай. Перехопив, і ось уже нема почуття голоду.

Хоча більшість людей у віці справляються зі своїм харчуванням, частина їх отримують не більше 1000 калорій на день. Причина недоїдання — далеко не завжди у відсутності продуктів. До tea & toast syndrome призводять і фізичні, і соціальні, і психологічні проблеми. Наприклад, з віком зменшується здатність до нюху, отже, і до розрізнення смаків. Відсутність зубів і хворі ясна заважають ретельно жувати обід і підштовхують перекусити, вмочуючи хліба в чай. Зниження м’язової маси та уповільнення метаболізму зменшує апетит. Анорексія може бути побічним ефектом ліків, яких до старості стає все більше.

Соціальна ізоляція відіграє не останню роль у недоїданні: самотні люди більше схильні нехтувати їжею, ніж ті, хто живе з кимось. Ще одна причина – поступовий розвиток деменції. Спочатку вона заважає робити покупки, потім — крутитися на кухні, а потім людина зовсім забуває, поїла вона чи ні. Втрати та прикрощі, пов’язані з віком, можуть стати причиною депресії. А депресивні розлади погано діагностуються у літніх людей, адже вся увага йде на безліч соматичних проблем.

Прикмети того, що людина похилого віку недоїдає, можуть виражатися не тільки в незрозумілій втраті ваги. Слабкість, запаморочення та непритомність, проблеми зі шлунком, часті застуди, неенергійність та апатія – ось ознаки, які допоможуть запідозрити tea & toast syndrome.

"Лікувати основну причину — чи то хвороба, розлад психіки чи побочки від ліків — треба. Але контроль над харчуванням літнього родича може частково запобігти цим проблемам або хоча б не посилити їх. Для цього можна частіше і ретельніше цікавитися раціоном; купити або замовити продукти додому; приїхати та приготувати поживний обід на кілька днів; подарувати блендер для подрібнення овочів та фруктів, зрештою, хоча б зрідка скласти компанію за їжею та придивитися до апетиту людини", — йдеться у статті.

Тим більше, що згідно з прогнозом ВООЗ, до 2025 року у світі буде понад мільярд людей старших 60 років. Можливо, через збільшення тривалості життя синдром чаю з бутербродом ставатиме дедалі популярнішим. Але вже зараз відмовки на кшталт "не хотілося обідати" і "я поїв хліба з чаєм" повинні змусити насторожитися родичів та знайомих літньої людини та допомогти їй підтримати своє здоров’я.

Раніше "Телеграф" розповідав про користь ранкового підйому "на годину раніше".

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.