"Лихоманка фаст-фуду": як частина продуктів може викликати в організмі запалення і що з цим робити

Читать на русском
Автор
1754
Багато ультраперероблених продуктів є частиною раціону і в Україні
Багато ультраперероблених продуктів є частиною раціону і в Україні. Фото freepik.com

Шкода від ультраперероблених продуктів може бути більшою, ніж вважалося раніше

Збалансоване та різноманітне харчування важливе для здоров’я. Але варто звернути увагу і на його якість — у сучасних економічно розвинених країнах ультраперероблені продукти займають половину продуктів, що споживаються в день.

До них відносяться солодкі напої, багато пластівців для сніданку, "рослинні" гамбургери та подібні продукти не тільки пов’язані з підвищеним ризиком ожиріння, серцево-судинних захворювань та деменції, але й можуть посилювати запалення в організмі. Про це пише дієтолог та біохімік харчування Річард Хоффман для The Conversation.

Експерт зазначає, що такі продукти – суміш загусників, емульгаторів та ароматизаторів, які застосовуються для надання продуктам смаку. Процеси, за яких вони виробляються, руйнують структуру продуктів і позбавляють їх корисних поживних речовин, наприклад, вітамінів і мінералів. Але, крім очевидної шкоди, є ще й приховані фактори ризику.

Дослідження, на які посилається автор, показують, що навіть при отриманні поживних речовин з інших частин раціону може бути недостатнім, щоб мінімізувати шкоду від ультраоброблених продуктів. Наше тіло може реагувати на таке харчування посиленням запальних процесів. Це може призвести до виникнення хронічних захворювань. Також частину харчових добавок викликають запалення саме в кишечнику, серед них штучні підсолоджувачі.

Частина дослідників назвали це "лихоманкою фаст-фуду", коли організм сприймає сильно оброблені продукти як чужорідні, за аналогією з бактеріями, що потрапили до нього. Вчений зазначає, що найкраще такі продукти не вживати, адже зараз невідомо, наскільки спеціальна дієта може допомогти протидіяти такому впливу. Складність у тому, що ультраперероблені продукти "напхані" тим, що робить їх смачними і часто розпізнати такий продукт можна тільки за великою кількістю ізолятів білкових і емульгаторів у складі. Найкращим способом уникнути їх Хоффман називає приготування страв із нуля з натуральних продуктів.

Раніше "Телеграф" розповідав про три правила здорового харчування та поради щодо економії при купівлі натуральних продуктів.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.