Викиньте негайно! Вчені розповіли, чим небезпечні старі дитячі іграшки

Читать на русском
Автор
1671
Іграшки, виготовлені до 2014 року, можуть бути шкідливими та токсичними
Іграшки, виготовлені до 2014 року, можуть бути шкідливими та токсичними

Діставати для дітей із засіків старі іграшки або купувати їх на барахолках — не найкраща ідея

Вчені з’ясували, що діти, які грають зі старими іграшками, піддаються впливу хімічних речовин, таких як свинець та селен, які пов’язані з проблемами розвитку, уповільненням репродуктивних здібностей та пошкодженням органів.

Дослідження з університету Плімуту показали, що канцерогенні речовини, що містяться на поверхні іграшок, сприяють отруєнню дітей. Фахівці провели 200 аналізів, взявши іграшки з будинків, дитячих садків, шкіл та благодійних магазинів. Більше 10% зразків містили надто високий рівень шкідливих елементів, що не допускається нормами виготовлення іграшок. Сьогодні вміст таких інгредієнтів забороняється при виробництві іграшок, але вони були виготовлені раніше, коли нормативи мали дещо інший зміст.

"Блоки Lego 70-х та 80-х років — це повний провал", — зазначив доктор Ендрю Тернер з Університету Плімуту, який брав участь в експерименті.

У багатьох сім’ях можна побачити іграшки, які віддали батьки своїм дітям, щоби продовжили грати тим, чим і самі вони в дитинстві. Нерідко їх безкоштовно роздають волонтери або через Інтернет. Люди не уявляють, наскільки це небезпечно.

"Іграшки в ті часи не перевірялися, а тепер ми продовжуємо використовувати їх та передавати", — продовжив Торнер.

Подібні дослідження пізніше провели і вчені з Ґетеборгського університету (Швеція), — вони перевірили склад 157 пластикових іграшок та з’ясували, що 84% іграшок, виготовлених до 2014 року, містять небезпечні речовини. Серед більш нових іграшок цей показник становить 30%.

Нагадаємо, що раніше "Телеграф" також писав, чим може бути небезпечним для здоров’я недостатнє опалення в будинку взимку.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.