Без тепла в будинку, але з болячками: як відсутність опалення шкодить здоров’ю людини

Читать на русском
Автор
3126
Українцям варто подбати не лише про обігрів будинку, а й про власне здоров’я
Українцям варто подбати не лише про обігрів будинку, а й про власне здоров’я

Якщо в приміщенні буде дуже холодно, ви навряд чи зможете комфортно спати та й просто існувати

Майбутня зима стане випробуванням для жителів багатьох регіонів України через повномасштабну російську агресію. Влада не виключає можливість ударів окупантів по критично важливій для нормального життя людей інфраструктурі, а в деяких областях опалювальний сезон взагалі неможливо організувати. У зв’язку з цим українцям варто подбати не лише про утеплення свого житла, а й про стан власного здоров’я.

Видання The Guardian проаналізувало найпопулярніші захворювання, які загострюються при зниженні температури у навколишньому середовищі. Особливо уважним варто бути людям, які мають хронічні хвороби серця або легень.

Астма

Холодне повітря негативно впливає роботу дихальних шляхів. Перші проблеми у астматиків можуть спостерігатися вже при зниженні температури до +16°С, що вже говорити про зимові холоди.

Зазвичай у схильних до подібних захворювань людей спостерігається додаткове подразнення дихальних шляхів, яке веде в щільнішому стиску легень. Звідси — і респіраторні хвороби, й інші неприємні "подарунки" зими.

До того ж, у холодних та неопалюваних приміщеннях довше залишається вогкість і швидше розростається пліснява. Ці два фактори також негативно впливають на людей, які мають проблеми з легенями.

Серцево-судинні захворювання

Низькі температури зазвичай спричиняють звуження кровоносних судин. Це додаткове навантаження на весь організм і кровоносну систему окремо, а також плюс один фактор до збільшення густоти крові. Якщо з цим довго нічого не робити, то цілком можна отримати ішемічну хворобу серця чи навіть інсульт. Не виключають фахівці і крововиливу в мозок, який здатен спричинити летальний кінець.

ГРЗ і тому подібне

Говорити про те, як часто взимку люди підхоплюють різні респіраторні захворювання, здається зайвим. Частина риновірусів, які і є збудниками хвороб, краще почуваються при низьких температурах. А імунітет людини — навпаки — стає дуже чутливим і менш ефективним у протистоянні захворюванню. Не варто забувати і про старий-добрий коронавірус, який нікуди не подівся, а все ще косить народ, нехай і в набагато меншій кількості.

Якщо люди живуть у холодному неопалюваному будинку, там розвивається вогкість і устаканюється постійна прохолода. Звичайно, це негативно впливає на загальний стан здоров’я, дозволяючи вірусам з легкістю атакувати організм.

Депресія

Якщо ви ще не в курсі, то так, депресія є офіційно визнаною хворобою, від якої навіть призначається сертифіковане лікування. І її появу здатен спровокувати навіть такий факт, як життя в холодному приміщенні. Постійні нерви через незручності викликають стрес, який посилюється іншими факторами (насамперед, війною). Як результат — може з’явитися або посилитися депресія.

"Підвищення енергоефективності часто пов’язане зі значним покращенням психічного самопочуття", — вважають дослідники Університету Ольстера Крістін Ліддерлл і Сіара Гіні.

Безсоння

Щоб дозволити людині комфортно заснути, температура нашого тіла має знизитися на один градус порівняно з режимом неспання. Тому нам дуже часто буває складно заснути у спеку року. Однак і недостатнє тепло також шкодить.

При холоді звужуються кровоносні судини, що змушує наші руки та ноги бути крижаними. Через це ми відчуваємо додатковий дискомфорт, який відволікає нас від необхідності заснути та відпочити.

Раніше "Телеграф" розповідав, як можна спробувати утеплити вікна на зиму, щоб хоча б злегка мінімізувати шкоду від можливої відсутності опалення в будинку. Додатково ми розписали кілька нюансів, про які люди часто забувають, починаючи поклейку вікон.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.