Пити йод не варто: у МОЗ розповіли, що робити у разі ядерної катастрофи

Читати російською
Автор

Наразі українцям нічого не загрожує

Російські окупанти все підготували до теракту на Запорізькій атомній електростанції, і загроза аварії там як ніколи велика. Зважаючи на це для українців знову актуальне питання, що робити у випадку, якщо все піде за найгіршим сценарієм.

У МОЗ України запевняють, що жодного приводу для занепокоєння немає, оскільки українські АЕС будуються з розрахунком на те, щоб витримати значні пошкодження та продовжити штатну роботу, крім того, ситуація з радіоактивною безпекою перебуває під постійним моніторингом. Однак там вирішили нагадати правила, які допоможуть уникнути ураження радіоактивними речовинами якщо ситуація вийде з-під контролю.

Найголовніше, що рекомендують у МОЗ у разі НП на ядерному об’єкті це негайно зайти в приміщення і залишатися там до того, як влада повідомить про "відбій".

Зокрема рекомендується знаходитись у приміщеннях без вікон та дверей, а також закрити всі отвори вологою тканиною або скотчем. Також варто вимкнути систему вентиляції.

Також МОЗ зазначає, що, якщо є така можливість, варто прийняти душ і вимити шкіру милом, а волосся шампунем, після чого одяг варто змінити на чистий.

Окремо у відомстві дали рекомендації щодо безпеки харчової продукції. Так водопровідну воду не можна використовувати для пиття, але можна для миття чи інших побутових потреб. Якщо напої чи їжа перебували у холодильнику, їх можна вживати. Те саме стосується продуктів харчування, які знаходились у герметичних контейнерах.

У МОЗ також наголошують, що приймати йодид калію "для профілактики" не варто. Це робиться лише разово і лише після вказівки влади.

Нагадаємо, у перші місяці російського вторгнення в Україну надходила інформація про наміри росіян використати проти населення хімічну зброю. А тому раніше українців попереджали про те, що робити у разі хімічної атаки, а також як поводитися у випадку розпилення зарину.

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.