Пити йод не варто: у МОЗ розповіли, що робити у разі ядерної катастрофи

Читать на русском
Автор
15498
Як врятуватися від радіації
Як врятуватися від радіації

Наразі українцям нічого не загрожує

Російські окупанти все підготували до теракту на Запорізькій атомній електростанції, і загроза аварії там як ніколи велика. Зважаючи на це для українців знову актуальне питання, що робити у випадку, якщо все піде за найгіршим сценарієм.

У МОЗ України запевняють, що жодного приводу для занепокоєння немає, оскільки українські АЕС будуються з розрахунком на те, щоб витримати значні пошкодження та продовжити штатну роботу, крім того, ситуація з радіоактивною безпекою перебуває під постійним моніторингом. Однак там вирішили нагадати правила, які допоможуть уникнути ураження радіоактивними речовинами якщо ситуація вийде з-під контролю.

Найголовніше, що рекомендують у МОЗ у разі НП на ядерному об’єкті це негайно зайти в приміщення і залишатися там до того, як влада повідомить про "відбій".

Зокрема рекомендується знаходитись у приміщеннях без вікон та дверей, а також закрити всі отвори вологою тканиною або скотчем. Також варто вимкнути систему вентиляції.

Також МОЗ зазначає, що, якщо є така можливість, варто прийняти душ і вимити шкіру милом, а волосся шампунем, після чого одяг варто змінити на чистий.

Окремо у відомстві дали рекомендації щодо безпеки харчової продукції. Так водопровідну воду не можна використовувати для пиття, але можна для миття чи інших побутових потреб. Якщо напої чи їжа перебували у холодильнику, їх можна вживати. Те саме стосується продуктів харчування, які знаходились у герметичних контейнерах.

У МОЗ також наголошують, що приймати йодид калію "для профілактики" не варто. Це робиться лише разово і лише після вказівки влади.

Нагадаємо, у перші місяці російського вторгнення в Україну надходила інформація про наміри росіян використати проти населення хімічну зброю. А тому раніше українців попереджали про те, що робити у разі хімічної атаки, а також як поводитися у випадку розпилення зарину.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.