Цим "грішить" практично кожен: п’ять повсякденних звичок, які руйнують здоров’я

Читать на русском
Автор
688
Цим "грішить" практично кожен: п’ять повсякденних звичок, які руйнують здоров’я

Багато шкідливих звичок є очевидними, проте часто люди не усвідомлюють, до яких наслідків вони можуть призвести

Ритм сучасного життя часто призводить до передчасного розвитку тяжких захворювань, які можуть негативно вплинути на стан здоров’я. Хоч багатьох з них можна було б уникнути, але часто ми й самі не бачимо, що передумови хвороб виникають через повсякденні звички.

Журнал ETNT наводить докази лікарів, які склали топ-5 найбільш руйнівних для здоров’я речей, на які люди не завжди звертають увагу.

Недосипання

Експерти зазначають, що хронічне недосипання може призвести до хронічної втоми, депресії та інших хвороб.

"Люди — єдиний вид, який навмисно позбавляє себе сну без видимої вигоди. Багато людей проживають своє життя в стані недосипання, не усвідомлюючи цього… Кожна хвороба, яка вбиває нас у розвинених країнах, має причинно-наслідковий та суттєвий зв’язок із нестачею сну", — Розповів директор Центру вивчення людського сну при Каліфорнійському університеті в Берклі Метью Вокер.

Зайві кілограми

Найбільш небезпечним експерти вважають утворення жиру в ділянці живота, оскільки він може вплинути на роботу сусідніх внутрішніх органів.

"Цей вид жиру наражає людей на більший ризик розвитку кількох видів проблем зі здоров’ям, включаючи хвороби серця, діабет, проблеми з печінкою, деякі види раку та ризик раптової смерті", — говорить доктор медичних наук Джеймс де Лемос.

Сидяча робота

Довге сидіння за робочим місцем або за кермом автомобіля веде до ризику розвитку небезпечних захворювань на кшталт метаболічного синдрому, який включає ожиріння, підвищеного тиску, високого рівня цукру в крові і холестерину.

"Занадто багато сидіння загалом і тривалі періоди сидіння, мабуть, збільшують ризик смерті від серцево-судинних захворювань та раку", — каже доктор медичних наук Едвард Р. Ласковський.

Алкоголь

Постійне вживання алкоголю негативно позначається на печінці, а також негативно впливає на серце, викликаючи кардіоміопатію та збільшуючи ризики інсульту.

"Хвороба печінки може закінчитися тим, що вам потрібна пересадка. Захворювання печінки, пов’язане з алкоголем, є основною причиною необхідності трансплантації", — розповіла доктор медичних наук Олена Баласанова.

Куріння

За даними лікарів, хвороби, пов’язані з курінням, є однією з найчастіших причин смерті США.

"Три основні причини смерті, пов’язані з курінням, — це серцево-судинні захворювання, рак легень і хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ). На додаток до цих "трьох основних" куріння також пов’язано з низкою інших видів раку, підвищеною ймовірністю часті застуди та інфекції, діабет, остеопороз та переломи шийки стегна, проблеми під час вагітності, проблеми з ерекцією, виразка шлунка, захворювання ясен тощо”, — зазначив доктор медичних наук Він Арманд.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, чому важливо не ігнорувати перші прояви порушень сну, а також, що робити, якщо з’явилося безсоння.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.