Переохолодження при купанні: як розпізнати і чим небезпечне

Читать на русском
Автор
Під час купання в холодній воді теж можна добряче перестаратись
Під час купання в холодній воді теж можна добряче перестаратись. Фото фото з відкритих джерел

Сині губи – головний сигнал до того, що пора виходити з води

Як парадоксальною може здаватись ангіна влітку, хоча це досить типова для сезону хвороба, так не чекаємо ми і переохолодження у теплу пору року. Хоча цей стан досить легко заробити під час купання у відкритій воді. Особливо у погоду, характерну для другої половини літа, коли вдень спекотно, а ночі стають все прохолоднішими і температура води у річках та озерах встигає впасти досить відчутно.

Як пише американське видання WebMD, навіть у Маямі, де круглий рік літо і можна купатись в океані, щомісяця кілька дітей все одно потрапляють до лікарні з симптомами гіпотермії – стану, коли температура тіла падає значно нижче за норму. І це у найспекотніші місяці.

Діти – найбільш вразлива категорія, якщо йдеться про переохолодження під час купання. Маленька маса тіла і його невеликі розміри призводять до того, що малюк швидко втрачає тепло.

Часто стикаються з переохолодженням також спортсмени, які плавають у відкритій воді. В гонитві за результатом вони просто пропускають момент, коли змінюється самопочуття, або намагаються перетерпіти цей стан.

Що відбувається з тілом при переохолодженні?

Зі зниженням температури тіла організм налаштовується таким чином, щоби більше крові поступало до внутрішніх органів, від яких залежить виживання. Нехай краще мерзне шкіра, ніж серце, нирки чи печінка – приблизно такою є логіка процесу. Відповідно, у людини німіють пальці рук та ніг, а також синіють губи. Останнє – це взагалі дуже важливий сигнал, яким не варто нехтувати. Побачили, що в когось посиніли губи, одразу пропонуйте перебратись на берег. І не слухайте заперечень, що людина, особливо дитина, не відчуває холоду – це відчуття може наступати із запізненням.

Ще один негативний наслідок перелаштування кровообігу під час переохолодження – це кисневе голодування мозку. Звідси відчуття дезорієнтації, яке виникає, якщо перемерзнеш у воді. Це, до речі, може згубити навіть дуже добре підготовленого пловця. Тому на прояви дезорієнтації варто звертати максимальну увагу.

Що робити при переохолодженні під час купання?

Як стверджує Джеймі Маслер, координатор клінічної освіти у Школі здоров'я та спортивної підготовки Буве Північно-Східного університету у Бостоні, щоби зігріти людину, котра переохолодилась у воді, не підійдуть інші водні процедури – тепла ванна чи душ. Змерзлу дитину чи дорослу людину треба закутати у рушники, одяг чи ковдру. Це допоможе тілу самостійно відрегулювати свою температуру і зігрітись. А от саджати переохолодженого біля джерела тепла не варто – різкі перепади температур на користь не підуть. Зігрівання має відбуватись поступово.

У свою чергу доктор медичних наук Тодд Шлифштейн рекомендує – якщо людина сильно тремтить, їй треба забезпечити багато теплого пиття. Рідина допоможе вивести м’язові метаболіти, які виникають під час тремтіння, і поліпшити загальне самопочуття.

Якщо ж людина перемерзла настільки, що не може стояти, рухатись або навіть згадати, де знаходиться чи назвати власне ім’я, це причина негайно звернутись до лікаря. Із настільки суттєвим переохолодженням можна не впоратись самотужки.

Як повідомляв "Телеграф", на пляжі можна не тільки переохолодитись, але й добряче перегрітись, схопивши сонячний або тепловий удар.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.