Як зрозуміти, що дитина не справляється зі стресом під час війни: 5 тривожних сигналів

Читать на русском
Автор
820
Дитяча психіка дуже вразлива, особливо під час воєнних дій
Дитяча психіка дуже вразлива, особливо під час воєнних дій. Фото Ян Доброносов, "Телеграф"

Психолог пояснила, у яких випадках батькам варто турбуватися про здоров’я дітей

Через війну діти переживають глибокі емоційні потрясіння і постійно відчувають стреси, про що каже зокрема історія 12-річного хлопчика, яка зворушила мережу. Навіть якщо дитина евакуювалася з близькими у безпечніше місце, спогади про вибухи та обстріли можуть турбувати надалі. Дорослим дуже складно адаптуватися до військових реалій, що говорити про дитячу психіку.

Які ознаки можуть вказувати на проблеми у дитини – розповіла психолог Олена Шершньова в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу". Повну версію тексту можна прочитати на нашому сайті.

Близькі можуть зрозуміти, що емоційний стан дитини критичний і потрібна допомога фахівця за такими п’ятьма моментами:

  1. Значні зміни у поведінці чи фізіології.
  2. Зміна апетиту: дитина стала помітно більше чи менше їсти.
  3. Поганий сон, дитина прокидається вночі через кошмари або вологе простирадло.
  4. Дитина закрилася, перестала контактувати з друзями.
  5. Дитина почала часто плакати.

За словами Шершневої, такі сигнали говорять батькам про одне – треба звертатися до фахівця. І чим швидше ви зробите це, тим менш болісною буде терапія та відновлення.

Психолог зазначає, що головне завдання батьків у цей непростий час – дати дитині відчуття захищеності. Постарайтеся не транслювати почуття небезпеки дітям, адже вони переживають її набагато важче за дорослих. Панікуючі батьки нічим не зможуть допомогти своїй дитині, пам’ятайте про це.

Як повідомлялося, з моменту повномасштабного вторгнення в Україні загинуло щонайменше 277 дітей, а ще близько півсотні отримали поранення. На очах маленьких українців російські загарбники знищують міста та вбивають мирних мешканців. Щоби не травмувати дитину вкотре, батькам потрібно пам’ятати про правила спілкування на тему війни з дітьми.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.