Страждають онучки: Комаровський назвав несподівану побічку від куріння для чоловіків

Читать на русском
Автор
Вчені з'ясували, що куріння може викликати ожиріння
Вчені з'ясували, що куріння може викликати ожиріння. Фото pagan.com.ua

Страждати від цієї побічної дії будуть наступні покоління.

Відомий в Україні лікар-педіатр Євген Комаровський назвав несподіваний негативний наслідок від куріння, який позначається на наступних поколіннях. Зокрема, вчені прослідкували закономірність між курінням чоловіків і ожирінням їх онучок.

Про це доктор розповів у рубриці "Комаровості" на власній сторінці в Instagram.

За його словами, жінки, чиї дідусі були курцями, мають схильність до ожиріння. При чому маса жиру у їх тілі в середньому на 3,5-5,5 кілограмів більше, ніж у жінок, чиї дідусі були противниками куріння.

"У разі, якщо курив дід по материнській лінії, цей показник збільшується до 5,5-6,1 кілограма", — зазначив Комаровський.

Лікар додав, що це не залежить від того, чи курить сама жінка, чи ні. А закономірність куріння і ожиріння було вставлено у ході дослідження, у якому брали участь тисячі жінок.

"Зрозуміти генетичний механізм того, як куріння впливає на це, поки не вдається, але те, що це так і є, сумнівів, за великим рахунком, не викликає", — резюмував Комаровський.

Нагадаємо, що небезпечним для здоров’я є не лише куріння звичайних сигарет — загрозу для життя становлять і їх замінники. Зокрема, у Росії внаслідок куріння електронної сигарети помер 12-річний хлопець, а його сестра після куріння вейпу потрапила у лікарню.

Також "Телеграф" повідомляв, що курців крім відомих проблем з легкими й серцево-судинною системою чекають і хвороби зору — катаракта і глаукома, зокрема.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.