Не тільки куріння та алкоголь: ТОП-8 факторів, що наближають старість

Читать на русском
Автор
2729
Вік відбивається на стані здоров’я та зовнішності Новина оновлена 02 вересня 2022, 13:50
Вік відбивається на стані здоров’я та зовнішності. Фото ru.club120.com

Старість можна відсунути якщо не за датами паспорта, то за станом організму.

Старіння — природний процес, але на його швидкість можуть впливати багато факторів. Особливо вони позначаються зовнішніх проявах старості.

У Всесвітній організації охорони здоров’я підрахували, що до 2030 року кожен шостий житель планети буде старшим за шістдесят років. На те, щоб уповільнити процес чи забезпечити собі здоров’я у літньому віці, варто звернути увагу вже сьогодні. У цьому допоможуть корисні навички, серед яких збалансоване харчування, фізична активність, відмова від куріння.

Чинники, що прискорюють старіння:

Нестача фізичної активності

Регулярні заняття спортом допомагають не тільки тримати в тонусі м’язи та зберігати фігуру, а й позитивно впливають на мозок. Сертифікований тренер Джейк Тіпейн у ревью для Medical News Today зазначає, що регулярні фізичні вправи можуть зменшити ризик деменції та хвороби Альцгеймера у дорослих, а у людей старших за 50 років фізичні вправи покращують швидкість обробки інформації.

Стрес

У впливу стресу на старіння є також і біологічна причина, вважає андролог і лікар антивікової медицини Станіслав Нестерович, — при ньому, як і при гіпоксії та дії радіації, дефіциті вітамінів та амінокислот, накопичуються вільні радикали. Тому позитивні емоції та сміх корисні та благотворно впливають на серцево-судинну систему. Важливо також розуміти, заради чого живеш, адже відсутність сенсу в житті може призвести до депресії та фрустрації, вважають у дослідницькій генетичній компанії Basis Genomic Group. Вони не сприяють продовженню молодості.

Нестача сексу

Дослідження показують, як стверджує дослідниця Дебра Роуз Уілсон у огляді для видання Healthline, що люди з регулярною сексуальною активністю рідше хворіють на онкологію та мають менше проблем з гормонами.

Погане харчування

Надлишок цукру, газування та соків може позначитися на стані шкіри, заважаючи відновленню колагену та еластину в організмі. Важливо також стежити за балансом білків, жирів та вуглеводів, адже співвідношення м’язів та жиру – один із індикаторів старіння.

Вплив сонячного світла

На зовнішній фактор старіння стан шкіри, сильно впливає ультрафіолет. Він змінює механізми клітинного відновлення – заявляють у клініці косметології московського НМІЦ Ендокринології. Через сонце з’являються не лише зморшки, а й пігментні плями, змінюється тон шкіри.

Недостатній сон

Безсоння або хронічний недосип не лише погано впливає на нервову систему, але й не дає системам організму відновлюватися. Із зовнішніх ознак впливає на стан шкіри. Тривалість сну, що рекомендується, — від 7 до 9 годин. Щоб налагодити сон, є прості правила.

Куріння

Прихильність до цієї нездорової звички впливає швидкість старіння. Токсини не лише "осідають" на обличчі з димом, а й потрапляють у кров — про це нагадують в Управлінні з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США. У сигаретному димі приблизно 7000 хімречовин. Куріння крім провокування багатьох захворювань, більшість із яких смертельні, негативно впливає на мозкову активність, робить шкіру в’ялою, а зуби – жовтими.

Надлишок алкоголю

Як раніше писав "Телеграф", алкоголь призводить до зневоднення організму, порушення ритму сну та є зайвими калоріями. Це не сприяє молодості. Відмова від алкоголю на 4 тижні здатна викликати в організмі певні зміни.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.