Через підрив Каховської ГЕС Україні загрожує спалах холери та кишкових інфекцій. Лікарі розповіли, як уникнути зараження

Читать на русском
Автор
1874
Уряд поки що не планує запроваджувати карантин
Уряд поки що не планує запроваджувати карантин. Фото Reuters

Жителі п’яти областей можуть постраждати через брудну воду у криницях і водогінних системах

Південь України потерпає від влаштованої російськими окупантами катастрофи на Каховській ГЕС. Хоча рівень води у підтоплених населених пунктах поступово знижується і становить меншу небезпеку, аніж у перші дні після підриву греблі, вже найближчим часом наслідки катастрофи можуть відчути на собі сотні тисяч громадян одразу у декількох регіонах країни.

За повідомленням генпрокурора України Андрія Костіна, на Херсонщині затоплено щонайменше три кладовища, термінали зберігання нафтопродуктів, сміттєзвалища та сотні вигрібних ям. Вже зараз відомо про потрапляння у Дніпро та Чорне море 450 тонн турбінного мастила. Інфекціоністи б'ють на сполох, адже забруднення питної води може призвести до спалаху холери та кишкових інфекцій у п'ятьох областях України.

"Телеграф" звернувся у МОЗ, аби з'ясувати, наскільки критичною є ситуація із забрудненням води, і як убезпечитись від зараження.

Ситуація складна, але контрольована

Найбільший ризик потрапляння збудників інфекційних хвороб у питну воду зберігається для Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької та Дніпропетровської областей. За словами міністра МВС Ігоря Клименка, Штаб з ліквідації наслідків катастрофи на Каховській ГЕС працює цілодобово.

Фахівці тримають на контролі якість води, кожні дві години перевіряючи її склад на кілька показників: мікробіологічні та вірусологічні, санітарно-хімічні (жорсткість, вміст солей, мінералів тощо), токсикологічні (вміст хімікатів, отрут), а також на вміст нафтопродуктів або поверхнево-активних речовин, проте дати остаточну оцінку ситуації можна буде лише після сходження води.

Як повідомили "Телеграфу" у МОЗ, хоча випадків захворювань, пов'язаних із забрудненням води, не виявлено, в регіонах, що опинились в зоні епідемічного ризику, вже сформовані двомісячні запаси лікарських засобів для лікування гострих кишкових інфекцій, бактерицидних таблеток і засобів для знезараження питної води. Крім того, населення за потребою забезпечать засобами для дезінфекції поверхонь у приватних будинках, які зазнали підтоплень.

У відомстві запевняють, що лікарні Херсонщини, Миколаївщини та Дніпропетровщини стануть хабами при потенційних спалахах інфекційних хвороб, тож у більшості готові до прийому пацієнтів й надання їм всієї необхідної медичної допомоги. Медичні заклади Херсонщини працюють на генераторах і забезпечені запасами питної води.

Крім того, на території більшості лікарень працюють свердловини, які є автономними джерелами водопостачання, а там, де їх немає, у найкоротші строки будуть обладнані свердловини та системи очищення води.

За словами заступника міністра МОЗ, головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, влада поки не розглядає можливість запровадження карантину через загрозу спалаху холери, адже поки що ситуація є контрольованою – випадків зараження не зафіксовано.

"У нас є достатня кількість лікарських діагностичних засобів, щоб продіагностувати будь-які гострі кишкові інфекції. Ми не виключаємо, що серед інфекційних захворювань після відходу води можуть виникати точкові випадки холери. З нашого боку відповідний контроль посилено і зроблено все можливе, щоб таких випадків не сталося. Система охорони здоров’я готова до реагування", — цитують в МОЗ Ігоря Кузіна.

Як убезпечитись від інфекцій

Попри те, що наразі епідемічну ситуацію на півдні України вдається тримати під контролем, виключати найгірший сценарій розвитку подій не варто. У найближчі тижні жителям областей, що потрапили у зону ризику, необхідно дотримуватись посилених правил безпеки.

Зокрема, за словами члена президії Національної лікарської ради України, медичного експерта Костянтина Надутого, якщо у цій місцевості циркулювали збудники холери, вони ймовірно потрапили у воду, тому дуже важливо стежити за повідомленням санітарно-епідемічних служб та лабцентрів, які повинні повідомити населення про виявлення у воді інфекції.

"Що ж стосується гострих кишкових інфекцій загалом, то ризики дуже високі, адже вміст смітників і каналізацій потрапив у воду. Мова йде про регіони, які отримують воду з басейну затоплення. У решті областей, де нормально функціонує водозабір, вода подається в систему очищеною", — каже експерт в коментарі "Телеграфу".

До оголошення точних результатів лабораторних досліджень жителям областей, що перебувають у зоні ризику, лікар рекомендує пити лише знезаражену, бутильовану або привізну воду. Для приготування їжі та побутових потреб також слід набирати воду виключно з перевірений джерел.

За словами Костянтина Надутого, головним способом знезараження є кип'ятіння. Використання фільтрів забезпечить лише детоксикацію, проте з функцією знезараження вони можуть не впоратись. Також слід утриматись від вживання продуктів, які потрапили під затоплення, і носіння брудного одягу, що перебував у воді.

Крім того, громадян закликають в жодному разі не вживати в їжу мертву рибу, яка залишається на поверхні після відтоку води, а усі продукти обов'язково піддавати термічній обробці. Також варто з осторогою ставитись до морепродуктів, яких зараз виловлюють у Чорному морі.

"Варто розуміти, що Херсонщина — це сільськогосподарська зона, тому в районах підтоплення могли бути склади з хімічними речовинами, добривами, отрутами. Все це могло опинитися у Чорному морі. До оголошення лабцентрами результатів досліджень краще тримати на думці, що зараз вода в морі не та, що була тиждень тому, а отже, вона і все, що в ній живе, може бути небезпечним для здоров'я", — зазначає лікар в коментарі "Телеграфу".

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.