Відомий лікар розповів, чи чекати на епідемію холери, і назвав головну небезпеку

Читать на русском
Автор
1586
Головний ризик з огляду епідемії холери – вживання зараженої води
Головний ризик з огляду епідемії холери – вживання зараженої води. Фото Pixabay

Холерний вібріон досить чутливий — він гине від кип’ятіння практично за хвилину

Підрив росіянами Каховської ГЄС, внаслідок якої великі території виявилися затопленими водою, загрожує страшними наслідками. Однак епідемії холери боятися не варто, але правил безпеки дотримуватися обов’язково.

Про це розповів лікар-інфекціоніст Євген Дубровський в інтерв’ю "Укрінформу".

Він пояснив, що брудна вода може стати причиною поширення багатьох інфекцій, проте у випадку із затопленням після підриву дамби, саме величезні обсяги води не дають поширюватися інфекційним захворюванням, оскільки збудники в ній розбавляться і будуть присутні у досить низькій концентрації. В інфекційних хворобах є таке поняття, як мінімальна інфікуюча доза, тобто доза, яка необхідна, щоб людина заразилася.

"Якщо говорити про холеру, то для того щоб людина заразилася, потрібно від мільйона збудників. Така доза, що інфікує, повинна потрапити безпосередньо через рот в організм людини. Є певні нюанси, як порушення кислотності шлункового вмісту, але у будь-якому випадку – потрібна досить велика концентрація збудника", — уточнив інфекціоніст.

Він додав, що хоча холера — дуже небезпечне захворювання, треба пам’ятати, що холерний вібріон досить чутливий — він гине від кип’ятіння практично за хвилину. Перебуваючи на будь-якій поверхні під прямим сонячним промінням, для його загибелі достатньо кількох годин.

"Головна небезпека зараз – колодязі та джерела. Про це слід пам’ятати. Думаю, що нині ніхто воду з річок уже не п’є. Ми не Індія. Так, ризик холери справді є, але, як попередило Міністерство охорони здоров’я України, це швидше за все будуть поодинокі спорадичні випадки захворювання та Національна служба охорони здоров’я (НСЗУ) вже готова до цього – є медичні заклади, які готові надати допомогу", – прогнозує він.

Лікар зазначив, що головний ризик з погляду епідемії холери – вживання зараженої води. Якщо цього не буде – масового спалаху побоюватися не варто.

"У великій масі брудної води холерний вібріон може бути тільки розбавлений, і цього недостатньо, щоб відбулася епідемія. Звичайно, за умови, що люди вживатимуть тільки чисту воду або кип’ячену бутильовану. У жодному разі не можна мити фрукти-овочі брудною водою, не полоскати рот, не чистити зуби, не вмиватися. Повторюю: рідкісні випадки холери можуть статися, але це не буде масштабу катастрофи", — резюмував він.

Раніше "Телеграф" розповідав, що речник ОК "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону повідомила, що після підриву Каховської ГЕС були змиті склади зброї російських окупантів і тепер течією в морі та до берегів несе боєприпаси та міни.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.