Передається з укусом комарів: у Києві люди вперше померли від небезпечної недуги, що про неї відомо

Читать на русском
Автор
1205
Комар, Лікарня Новина оновлена 30 серпня 2024, 12:57
Комар, Лікарня. Фото Колаж "Телеграф"

Госпіталізували 17 людей

З 1 червня у київській Свято-Михайлівській клінічній лікарні на лікуванні перебували 17 пацієнтів з діагнозом гарячка Західного Нілу. Трьох врятувати не вдалось.

Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.

Серед хворих було 10 чоловіків і 7 жінок. Це жителі різних районів міста, двоє з них – мешканці Київської та Черкаської областей.

За словами Гінзбург, вони потребували стаціонарного лікування через важкість стану. Трьох пацієнтів лікарям врятувати не вдалося через важке ускладнення гарячки – менінгоенцефаліт.

В Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних і за міжнародними стандартами ВООЗ належить до IV групи ризику. Інфекціоністи інформують, що за своєю будовою вірус подібний до інших, що спричиняють енцефаліти, та вірусу гарячки Денге.

"Головним джерелом цього захворювання в природі є птахи, у крові яких високі концентрації вірусу циркулюють від 14 до 200 днів. Переносниками також є певні види комарів, що інфікуються під час харчування кров’ю, а потім з укусами можуть інфікувати тварину або людину. Вкрай рідко у людей можливе контактне зараження кров’ю хворих тварин", — йдеться на сайті КМДА.

Гарячка Західного Нілу — що відомо

Геморагічна лихоманка Західного Нілу – це небезпечна вірусна хвороба, яка передається через укуси комарів. Також переносниками недуги є деякі птахи і гризуни. В тяжких випадках вона супроводжується гарячкою, запаленням мозкових оболонок і речовини головного мозку.

Спостерігається ураження слизових оболонок, висипка. Недуга має літньо-осінню сезонність. Частіше нею хворіють сільські жителі, а також любителі полювання.

Раніше "Телеграф" розповідав, з чим пов'язане різке зростання захворюваності на COVID-19.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.