"Незрозуміло як передається": в Іспанії найбільший спалах нового виду гепатиту, чим він небезпечний

Читать на русском
Автор
"Незрозуміло як передається": в Іспанії найбільший спалах нового виду гепатиту, чим він небезпечний Новина оновлена 13 травня 2024, 13:40

Немає чіткого уявлення про те, як він передається людям

У Іспанії фіксують підвищення рівня зараження небезпечною хворобою. Вона переноситься пацюками.

Про це повідомляє газета El Pais. Йдеться про так званий "щуровий гепатит" (Rocahepevirus ratti). Вперше цей вірус був виявлений у Німеччині у 2010. Через 8 років, у 2018, у Гонконгу виявили перший випадок інфікування людини. Нинішня хвиля захворювання є найбільшим випадком. На даний момент в Іспанії під час вивчення гепатиту невідомого походження виявили понад 40 випадків зараження Rocahepevirus ratti.

"Відомо, що близько третини щурів, які живуть в іспанських містах, є носіями патогену, але немає чіткого уявлення про те, як він передається людям", – пише видання.

Фахівець із гепатиту Інституту біомедичних досліджень Маймоніда в Кордові Антоніо Ріверо Хуарес вважає, що зараз вони зіткнулися з дуже невідомою новою хворобою. За його словами, "є кілька відкритих досліджень, які надають нам дані про їх поширеність <…> та клінічні способи прояву". Фахівець зазначає, що попереду ще багато роботи з вивчення цієї хвороби.

Чим небезпечний "Щурячий гепатит"

Експерти вважають гепатит Е м’якшим. Таке захворювання може викликати гострі прояви, але імунітет зазвичай справляється із нею кілька тижнів. Летальних результатів при гепатит такого типу теж менше.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на початку 2024 року в Україні було зафіксовано новий субваріант штаму коронавірусу омікрон — JN.1, який назвали "Дженні". Усього було зареєстровано дев’ять випадків захворювання.