Суперфуд кіноа - крупа, яку ви захочете спробувати знову

Автор

Кіноа – екзотична крупа, яка набирає обертів у раціоні здорового харчування.

Кіноа є однорічною рослиною, яку вирощують на схилах Анд в Південній Америці на висоті 3000-4000 метрів над рівнем моря. За часів інків кіноа вважалася одним з найважливіших видів їжі, тож вони назвали крупу "золотим зерном". Завдяки високій поживній цінності і пристосованості кіноа до гірського клімату цю культуру поширюють в усіх куточках світу. 

Корисні властивості кіноа

1. Наявність лізину підсилює засвоєння кальцію і прискорює загоєння тканин.

2. Покращує роботу травної системи.

3. Стабілізує роботу нервової системи: зміцнює сон, прибирає неуважність і дратівливість.

4. Завдяки наявності фітинової кислоти кіноа підвищує протиракові функції імунітету і знижує рівень холестерину.

5. Допомагає швидше відновити фізичний і емоційний тонус після операцій, хвороб.

6. Запобігає розвитку артриту, артрозу та інших суглобових хвороб.

7. Служить джерелом легкозасвоюваного рослинного білка, необхідного для зростання м'язової маси, розвитку дитячого організму і повноцінного харчування вагітних жінок.

8. Знижує ризик розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань і артеріальної гіпертензії.

Як правильно варити кіноа

1. Перед початком приготування зерна ретельно промийте у проточній воді. Щоб зерна не розлетілися, помістіть їх в марлеву серветку.

2. Також додатково потрібно кіноа бланшувати. Помістіть їх в сито і занурте на декілька секунд в киплячу воду. 

3. Щоб правильно зварити кіноа, дотримуйтеся балансу крупи і води. Якщо це правило порушити, крупа не довариться. 

Вживайте кіноа в гарячому вигляді, однак після остигання вона є чудовим інгредієнтом для різноманітних салатів. 

Як варити кіноа на гарнір та як прибрати гіркоту

Інгредієнти:
– 200 грамів кіноа;
– 0, 5 л бульйону або води;
– сіль, спеції.

Прибрати неприємний присмак допоможе промивання в проточній воді. Робити це доведеться декілька хвилин, ретельно перебираючи крупу руками. 

Модні кросівки 2020: з чим носити (Фото)

Спосіб приготування:

1. Промийте кіноа, замочіть на 2 години в прохолодній воді. Після чого промийте ще раз.

2. Закип’ятіть воду, підсоліть її, додайте приправи для смаку та перемішайте.

3. Всипте в каструлю з киплячою водою кіноа, перемішайте.

4. Коли рідина в каструлі закипить, відміряйте час. Крупу білого сорту варіть 15 хвилин, червоного – 17 хвилин. Будьте пильними і слідкуйте, щоб каша не почала пригорати. При необхідності додайте теплу кип’ячену воду.

Зварений гарнір кіноа підійде до м’ясних і рибних страв. Також кіноа підходить для салатів.