Суперфуд кіноа - крупа, яку ви захочете спробувати знову
- Автор
- Дата публікації
- Автор
- 524
Кіноа – екзотична крупа, яка набирає обертів у раціоні здорового харчування.
Кіноа є однорічною рослиною, яку вирощують на схилах Анд в Південній Америці на висоті 3000-4000 метрів над рівнем моря. За часів інків кіноа вважалася одним з найважливіших видів їжі, тож вони назвали крупу "золотим зерном". Завдяки високій поживній цінності і пристосованості кіноа до гірського клімату цю культуру поширюють в усіх куточках світу.
Корисні властивості кіноа
1. Наявність лізину підсилює засвоєння кальцію і прискорює загоєння тканин.
2. Покращує роботу травної системи.
3. Стабілізує роботу нервової системи: зміцнює сон, прибирає неуважність і дратівливість.
4. Завдяки наявності фітинової кислоти кіноа підвищує протиракові функції імунітету і знижує рівень холестерину.
5. Допомагає швидше відновити фізичний і емоційний тонус після операцій, хвороб.
6. Запобігає розвитку артриту, артрозу та інших суглобових хвороб.
7. Служить джерелом легкозасвоюваного рослинного білка, необхідного для зростання м'язової маси, розвитку дитячого організму і повноцінного харчування вагітних жінок.
8. Знижує ризик розвитку атеросклерозу, серцево-судинних захворювань і артеріальної гіпертензії.
Як правильно варити кіноа
1. Перед початком приготування зерна ретельно промийте у проточній воді. Щоб зерна не розлетілися, помістіть їх в марлеву серветку.
2. Також додатково потрібно кіноа бланшувати. Помістіть їх в сито і занурте на декілька секунд в киплячу воду.
3. Щоб правильно зварити кіноа, дотримуйтеся балансу крупи і води. Якщо це правило порушити, крупа не довариться.
Вживайте кіноа в гарячому вигляді, однак після остигання вона є чудовим інгредієнтом для різноманітних салатів.
Як варити кіноа на гарнір та як прибрати гіркоту
Інгредієнти:
– 200 грамів кіноа;
– 0, 5 л бульйону або води;
– сіль, спеції.
Прибрати неприємний присмак допоможе промивання в проточній воді. Робити це доведеться декілька хвилин, ретельно перебираючи крупу руками.
Модні кросівки 2020: з чим носити (Фото)Спосіб приготування:
1. Промийте кіноа, замочіть на 2 години в прохолодній воді. Після чого промийте ще раз.
2. Закип’ятіть воду, підсоліть її, додайте приправи для смаку та перемішайте.
3. Всипте в каструлю з киплячою водою кіноа, перемішайте.
4. Коли рідина в каструлі закипить, відміряйте час. Крупу білого сорту варіть 15 хвилин, червоного – 17 хвилин. Будьте пильними і слідкуйте, щоб каша не почала пригорати. При необхідності додайте теплу кип’ячену воду.
Зварений гарнір кіноа підійде до м’ясних і рибних страв. Також кіноа підходить для салатів.