Які пити вітаміни, щоб продовжити молодість

Автор

Вітаміни не можуть забезпечити вам безсмертя. Але цілком можуть допомогти старіти повільніше.

Чому деякі люди добре виглядають і у 80, а деяких вже в 60 років лікарі в поліклініці зустрічають з питанням: «як ви сюди дійшли?». Генетика і спосіб життя, звичайно, пояснюють багато. Але багато чого залежить і від інших факторів.

Одним з них є вітаміни.

Не слід думати, що вони є еліксиром здоров'я. Або шляхом до безсмертя.

Але вони можуть поліпшити загальний стан здоров'я і самопочуття. Та й в цілому — «скинути» пару-трійку зайвих рочків.

Для цього зовсім не обов'язково бути «академіком» і підбирати дозування. Так само як і вивчати тонни медичної літератури або регулярно платити за консультації медиків і дієтологів.

Достатньо змінити свій раціон таким чином, щоб він включав у себе життєво важливі мікроелементи в достатній кількості. Але без передозувань.

Згідно з новим дослідженням, результати якого було опубліковано в авторитетному журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, більшість дорослих людей не отримує такого харчування.

«Наш звичайний раціон жахливий, і тому ми старіємо швидше», — пояснює Брюс Еймс, один з авторів дослідження, молекулярний біолог з Каліфорнійського університету в Берклі.

Але ми всі можемо жити довше, якщо будемо правильно харчуватися, впевнено стверджує Еймс.

Проналізувавши це і низку інших недавніх досліджень, НВ розібралося в тому, про які саме вітаміни найчастіше говорять медики в контексті довголіття. І в тому, як вибудувати свій раціон, щоб отримувати ці вітаміни в достатній кількості. 

П'ять вітамінів, які подовжать вам життя

Вітамін А

Список «добрих справ» вітаміну А займе не одну сторінку.

Він вкрай важливий для відновлення і росту клітин, здоров'я скелета. Вітамін А зміцнює кістки і підтримує здоров'я очей.

Досить істотне значення вітамін А має для шкіри. З віком його вплив стає все більш значущим. Вже хоча б тому, що він зменшує кількість складок і зморшок на шкірі.

Ну і до того ж вітамін А — «знатний» антиоксидант, який вкрай важливий для комплексного захисту організму від раку.

Найпростіший спосіб наситити свій організм вітаміном А — регулярно вживати продукти з природним бета-каротином, який в надлишку міститься у зелених, жовтих і помаранчевих рослинах.

У вашому раціоні повинні бути присутніми: морква, гарбуз, диня, абрикос, манго, капуста, брокколі, петрушка, базилік, кріп і т. д.

Але це не все. Джерелами вітаміну А також є яйця, печінка, риба, молоко, сир, вершкове масло.

Якщо ви з якоїсь причини не можете (або не хочете) змінювати свій раціон таким чином, вам допоможе прийом вітаміну А в таблетках. Наприклад, ось таких.

Головне тут — не зловживати. В особливо великих дозах вітамін А може бути токсичним для організму.

Вітамін С

Напевно, найпопулярніший вітамін на планеті Земля.

В тому розумінні, що про нього чули навіть ті, хто взагалі погано уявляє собі, що таке вітаміни і навіщо вони потрібні.

Свого часу вітамін С проголошували панацеєю від усіх проблем зі здоров'ям, включаючи рак. Подальші дослідження показали, що це, м'яко кажучи, не так.

Однак, вітамін С як і раніше залишається одним з ключових елементів здоров'я.

Він є потужним антиоксидантом, який уповільнює хід старіння клітин, нейтралізуючи вільні радикали.

Під цим страшним терміном розуміють побічний продукт природних окислювальних процесів в організмі. Також вітамін С оздоровлює кровоносну систему, сприяючи очищенню судин і артерій.

В контексті старіння вітамін C важливий ще й тому, що сприяє формуванню колагену — структурного білка шкіри. Простіше кажучи, вітамін С допомагає боротися зі зморшками і робить шкіру пружною.

Якщо ви волієте отримувати вітаміни природним шляхом, налягайте на цитрусові, а також полуницю, солодкий перець і брокколі. Ну і звичайно, на зелені овочі.

Якщо ви не впевнені, що отримуєте вітамін С в достатніх кількостях, вам на допомогу прийдуть таблетки та вітамінні комплекси. Наприклад, ось такі чи такі. А ось тут — цікавий варіант вітаміну С у кристалах.

Вітаміни групи B

Вітаміни цієї групи вкрай важливі не тільки в літньому віці, але і набагато раніше.

Від них залежить стан м'язів, що вкрай важливо як раз не для спортсменів, а для тих, хто веде малорухливий спосіб життя.

Також вітаміни В прискорюють метаболізм, сприяють зниженню ваги.

Для роботи мозку вони також дуже важливі. Дослідження показують, що вітаміни В покращують роботу пам'яті та підвищують здатність до концентрації уваги.

І те, й інше в літньому віці вкрай важливо.

І для імунітету вітаміни групи В надзвичайно корисні — вони підвищують вироблення білих клітин крові. Вітамін В6 славиться допомогою в роботі мозку, а вітамін В12 захищає від розвитку хвороби Альцгеймера.

Наситити свій організм вітамінами групи В не так вже й складно. Налягайте на м'ясо, курку, яйця і рибу. Не забувайте про молоко, горіхи, квасолю і бобові. Ну і зрозуміло, вітаміни групи В у великій кількості містяться в різних фруктах і овочах.

Якщо ви не впевнені, що отримуєте вітаміни групи В у достатній кількості, таблетки вам на допомогу.

Придивіться, наприклад, до такого комплексу. Або ось — теж непоганий варіант.

Вітамін D

Всі чули про зв'язок між вітаміном D і засвоєнням кальцію, а також здоров'ям кісток. І цей зв'язок ніхто досі не спростував.

У літньому віці вітамін D запобігає остеопорозу у жінок. Але є і щось більше. Згідно з деякими дослідженнями вітамін D може впливати на старіння клітин шляхом подовження кінцевих ділянок хромосом (теломер).

Для отримання вітаміну D бажано їсти жирні види риби — насамперед такі як лосось і тунець.

Якщо це суперечить вашим гастрономічним уподобанням, а також ви рідко буваєте на сонці (наш організм сам виробляє вітамін D при попаданні на шкіру сонячного світла), то вам на допомогу прийдуть знову таки таблетки.

Лікарі виявили причину тяги до солодкої та жирної їжі

Вітамін Е

Без вітаміну Е ніякого довголіття вам не бачити.

Це — сильний антиоксидант, який захищає клітини від вільних радикалів. До того ж вітамін Е стимулює кровообіг і запобігає утворенню тромбів, нормалізує кров'яний тиск, стимулює імунітет.

А ще вітамін Е бореться зі зниженням когнітивних функцій. Це також важливо для боротьби зі старінням.

У цій боротьбі вам допоможуть горіхи, насіння, авокадо і, звичайно ж, молочні продукти, що містять вдосталь вітаміну Е.