Які пити вітаміни, щоб продовжити молодість

Автор
519
Які пити вітаміни, щоб продовжити молодість

Вітаміни не можуть забезпечити вам безсмертя. Але цілком можуть допомогти старіти повільніше.

Чому деякі люди добре виглядають і у 80, а деяких вже в 60 років лікарі в поліклініці зустрічають з питанням: «як ви сюди дійшли?». Генетика і спосіб життя, звичайно, пояснюють багато. Але багато чого залежить і від інших факторів.

Одним з них є вітаміни.

Не слід думати, що вони є еліксиром здоров'я. Або шляхом до безсмертя.

Але вони можуть поліпшити загальний стан здоров'я і самопочуття. Та й в цілому — «скинути» пару-трійку зайвих рочків.

Для цього зовсім не обов'язково бути «академіком» і підбирати дозування. Так само як і вивчати тонни медичної літератури або регулярно платити за консультації медиків і дієтологів.

Достатньо змінити свій раціон таким чином, щоб він включав у себе життєво важливі мікроелементи в достатній кількості. Але без передозувань.

Згідно з новим дослідженням, результати якого було опубліковано в авторитетному журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, більшість дорослих людей не отримує такого харчування.

«Наш звичайний раціон жахливий, і тому ми старіємо швидше», — пояснює Брюс Еймс, один з авторів дослідження, молекулярний біолог з Каліфорнійського університету в Берклі.

Але ми всі можемо жити довше, якщо будемо правильно харчуватися, впевнено стверджує Еймс.

Проналізувавши це і низку інших недавніх досліджень, НВ розібралося в тому, про які саме вітаміни найчастіше говорять медики в контексті довголіття. І в тому, як вибудувати свій раціон, щоб отримувати ці вітаміни в достатній кількості. 

П'ять вітамінів, які подовжать вам життя

Вітамін А

Список «добрих справ» вітаміну А займе не одну сторінку.

Він вкрай важливий для відновлення і росту клітин, здоров'я скелета. Вітамін А зміцнює кістки і підтримує здоров'я очей.

Досить істотне значення вітамін А має для шкіри. З віком його вплив стає все більш значущим. Вже хоча б тому, що він зменшує кількість складок і зморшок на шкірі.

Ну і до того ж вітамін А — «знатний» антиоксидант, який вкрай важливий для комплексного захисту організму від раку.

Найпростіший спосіб наситити свій організм вітаміном А — регулярно вживати продукти з природним бета-каротином, який в надлишку міститься у зелених, жовтих і помаранчевих рослинах.

У вашому раціоні повинні бути присутніми: морква, гарбуз, диня, абрикос, манго, капуста, брокколі, петрушка, базилік, кріп і т. д.

Але це не все. Джерелами вітаміну А також є яйця, печінка, риба, молоко, сир, вершкове масло.

Якщо ви з якоїсь причини не можете (або не хочете) змінювати свій раціон таким чином, вам допоможе прийом вітаміну А в таблетках. Наприклад, ось таких.

Головне тут — не зловживати. В особливо великих дозах вітамін А може бути токсичним для організму.

Вітамін С

Напевно, найпопулярніший вітамін на планеті Земля.

В тому розумінні, що про нього чули навіть ті, хто взагалі погано уявляє собі, що таке вітаміни і навіщо вони потрібні.

Свого часу вітамін С проголошували панацеєю від усіх проблем зі здоров'ям, включаючи рак. Подальші дослідження показали, що це, м'яко кажучи, не так.

Однак, вітамін С як і раніше залишається одним з ключових елементів здоров'я.

Він є потужним антиоксидантом, який уповільнює хід старіння клітин, нейтралізуючи вільні радикали.

Під цим страшним терміном розуміють побічний продукт природних окислювальних процесів в організмі. Також вітамін С оздоровлює кровоносну систему, сприяючи очищенню судин і артерій.

В контексті старіння вітамін C важливий ще й тому, що сприяє формуванню колагену — структурного білка шкіри. Простіше кажучи, вітамін С допомагає боротися зі зморшками і робить шкіру пружною.

Якщо ви волієте отримувати вітаміни природним шляхом, налягайте на цитрусові, а також полуницю, солодкий перець і брокколі. Ну і звичайно, на зелені овочі.

Якщо ви не впевнені, що отримуєте вітамін С в достатніх кількостях, вам на допомогу прийдуть таблетки та вітамінні комплекси. Наприклад, ось такі чи такі. А ось тут — цікавий варіант вітаміну С у кристалах.

Вітаміни групи B

Вітаміни цієї групи вкрай важливі не тільки в літньому віці, але і набагато раніше.

Від них залежить стан м'язів, що вкрай важливо як раз не для спортсменів, а для тих, хто веде малорухливий спосіб життя.

Також вітаміни В прискорюють метаболізм, сприяють зниженню ваги.

Для роботи мозку вони також дуже важливі. Дослідження показують, що вітаміни В покращують роботу пам'яті та підвищують здатність до концентрації уваги.

І те, й інше в літньому віці вкрай важливо.

І для імунітету вітаміни групи В надзвичайно корисні — вони підвищують вироблення білих клітин крові. Вітамін В6 славиться допомогою в роботі мозку, а вітамін В12 захищає від розвитку хвороби Альцгеймера.

Наситити свій організм вітамінами групи В не так вже й складно. Налягайте на м'ясо, курку, яйця і рибу. Не забувайте про молоко, горіхи, квасолю і бобові. Ну і зрозуміло, вітаміни групи В у великій кількості містяться в різних фруктах і овочах.

Якщо ви не впевнені, що отримуєте вітаміни групи В у достатній кількості, таблетки вам на допомогу.

Придивіться, наприклад, до такого комплексу. Або ось — теж непоганий варіант.

Вітамін D

Всі чули про зв'язок між вітаміном D і засвоєнням кальцію, а також здоров'ям кісток. І цей зв'язок ніхто досі не спростував.

У літньому віці вітамін D запобігає остеопорозу у жінок. Але є і щось більше. Згідно з деякими дослідженнями вітамін D може впливати на старіння клітин шляхом подовження кінцевих ділянок хромосом (теломер).

Для отримання вітаміну D бажано їсти жирні види риби — насамперед такі як лосось і тунець.

Якщо це суперечить вашим гастрономічним уподобанням, а також ви рідко буваєте на сонці (наш організм сам виробляє вітамін D при попаданні на шкіру сонячного світла), то вам на допомогу прийдуть знову таки таблетки.

Лікарі виявили причину тяги до солодкої та жирної їжі

Вітамін Е

Без вітаміну Е ніякого довголіття вам не бачити.

Це — сильний антиоксидант, який захищає клітини від вільних радикалів. До того ж вітамін Е стимулює кровообіг і запобігає утворенню тромбів, нормалізує кров'яний тиск, стимулює імунітет.

А ще вітамін Е бореться зі зниженням когнітивних функцій. Це також важливо для боротьби зі старінням.

У цій боротьбі вам допоможуть горіхи, насіння, авокадо і, звичайно ж, молочні продукти, що містять вдосталь вітаміну Е.