Небезпечна хвороба поширюється на Дніпропетровщині: масово хворіють діти

Читати російською
Автор
Новина оновлена 02 жовтня 2024, 18:58

Небезпечне захворювання викликає збудник Bordetella pertussis

Кожні 3-4 роки в Україні спостерігаються спалахи кашлюку. Зараз одним із осередків стала Дніпропетровська область.

У селі Павлівка Кам'янського району виявлено випадок захворювання одразу п'ятьох дітей з родини внутрішньо переміщених осіб. Про це пишуть місцеві ЗМІ.

Кашлюк, або коклюш, — це високозаразне респіраторне захворювання, спричинене бактерією Bordetella pertussis. Ця бактерія має цікаву особливість: вона виробляє токсин, який паралізує війки епітелію дихальних шляхів, що призводить до накопичення слизу і провокує характерний кашель.

Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом і особливо небезпечне для немовлят через ризик серйозних ускладнень. Інкубаційний період може тривати від 5 до 21 дня, що ускладнює раннє виявлення та контроль поширення інфекції.

Назва "коклюш" походить від французького "coqueluche", що означає "півнячий гребінь". Це пов'язано з характерним звуком кашлю, який нагадує крик півня. Ще одна цікава особливість кашлюку — це циклічність спалахів. Вчені пояснюють це явище поступовим зниженням імунітету в популяції між епідеміями.

Вакцинація залишається найефективнішим методом профілактики кашлюку. В Україні вакцинація проти кашлюку входить до календаря обов'язкових щеплень.

Раніше "Телеграф" писав про те, що школярі Києва підхопили небезпечну хворобу. Наразі у школі розпочато епідеміологічне розслідування через спалах гострої кишкової інфекції.