Імунітет – друг чи ворог: лікар попередила про небезпеку для дітей під час ГРВІ

Читать на русском
Автор
1036
Freepik Новина оновлена 02 квітня 2024, 15:46

Надмірне стимулювання імунітету під час лікування ГРВІ може викликати перенавантаження або навіть тимчасовий параліч імунної системи, який загрожуватиме розвитком ускладнень або навіть смертю пацієнта.

Про це пише інфекціоніст Олена Панасюк, доктор медичних наук, керівник Центру інфекційних уражень нервової системи.

Зокрема, така небезпека може виникнути під час лікування популярними противірусними препаратами, які мають імуномоделюючий ефект. Якщо препарат надто стимулює імунну систему, це призводить до її перенавантаження та виснаження. Надмірна стимуляція особливо небезпечна для дітей, у яких імунна система ще тільки формується, і є дуже вразливою.

"Тому, якщо у дитини є ознаки респіраторного захворювання, не займайтесь самолікуванням, зверніться до лікаря, адже тут потрібний противірусний засіб, створений спеціально з урахуванням особливостей дитячого організму", — пише Олена Панасюк.

За наявною на сьогодні інформацією, одним із противірусних лікарських засобів прямої дії, перевіреним на ризик виникнення рефрактерності імунної системи, є вітчизняний дитячий противірусний сироп Флавовір. Він виготовлений на рослинній основі і містить біологічно активні речовини – флавоноїди, які блокують реплікацію РНК- та ДНК-вірусів.

Ще на початку 2020 року в дослідженнях китайських, корейських і українських вчених було доведено, що кверцетін, лютеолін, апігенін та інші рослинні флавоноїди пригнічують активність 3С-L протеази і пов’язують АСЕ2, отже, здатні пригнічувати реплікацію коронавірусу", — зазначає інфекціоністка.

Активною (діючою) речовиною сиропу Флавовір є рідкий екстракт протефлазід. Він був добре вивчений під час пандемії коронавірусу і показав ефективні результати та високий рівень безпеки для пацієнтів. Зокрема, за даними Національної академії статистики, обліку та аудиту (НАСОА), у 2020 році профілактичний прийом противірусного препарату з діючою речовиною (протефлазід) медиками та пацієнтами у 21 регіоні України знизив середній термін лікування СOVID-19 в 1,8 рази, частку тяжкого перебігу хвороби – у 3,3 рази та захворюваність медперсоналу в медичних установах – у 2,2 рази.

Також під час пандемії дитячий сироп Флавовір почали використовувати в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМНУ для профілактики COVID-19 у новонароджених. За пів року профілактичного прийому серед 170 дітей не було зареєстровано жодного випадку захворювання на COVID-19 та ГРВІ.

Отже, Флавовір може успішно пригнічувати внутрішньоклітинне розмноження вірусів і водночас не перенавантажувати вразливу імунну систему навіть у немовлят, підкреслює доктор Панасюк.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.