Мавпяча віспа підбирається до Європи: що за хвороба йде з Африки (фото)

Читать на русском
Автор
Від віспи цього типу є вакцини Новина оновлена 15 серпня 2024, 10:44
Від віспи цього типу є вакцини. Фото EPA/UPG

ВООЗ б'є на сполох через різке збільшення кількості заражень, частину з яких не відслідкувати, адже не всі звертаються до лікарів

В світі одночасно вирують кілька вельми небезпечних вірусів. ВООЗ оголосила спалах віспи в Африці надзвичайною ситуацією у сфері охорони здоров’я. Він вже охопив Демократичну республіку Конго та кілька країн.

Про це йдеться на сайті ВООЗ. Вважається, що спалах може поширитися за межі континенту. Штам вірусу mpox, відомий також як мавпяча віспа, поширився в інших країнах, включаючи Бурунді, Центральноафриканську Республіку (ЦАР), Кенію та Руанду.

"З 2863 підтвердженими випадками та 517 смертей у 13 африканських країнах лише у 2024 році, Mpox – це криза, що вимагає наших колективних дій", — йдеться у заяві Африканського центру контролю та профілактики захворювань.

Як виглядає мавпяча віспа
Як виглядає мавпяча віспа

Mpox — це вірусне захворювання, спричинене вірусом віспи мавп, із двома різними класами: Clade I та Clade II. Симптоми Mpox: висип на шкірі або ураження слизових оболонок, що тривають 2-4 тижні, лихоманку, головний біль, біль у м'язах, спині, занепад сил і збільшення лімфатичних вузлів. Вірус може передаватися людині через фізичний контакт з інфікованою людиною, заражені матеріали або інфікованих тварин.

Минулого тижня ВООЗ ініціювала процес внесення до Списку надзвичайних ситуацій для вакцин від віспи, що прискорить доступ до вакцини для країн з низьким рівнем доходу, які ще не отримали власного національного регуляторного дозволу. Список екстреного використання також дає змогу партнерам закуповувати вакцини для розповсюдження.

Раніше "Телеграф" розповідав про "синдром ляпаса" — Європою несеться вірус. Він може загрожувати вагітним жінкам та літнім людям.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.