Жіноче здоров’я під час війни: як подолати проблеми та перенести здорову вагітність

Читать на русском
Автор
1362
Кількість вагітних в Україні зменшилася, однак більшість не відмовляється від ідеї мати дітей Новина оновлена 30 листопада 2023, 21:10
Кількість вагітних в Україні зменшилася, однак більшість не відмовляється від ідеї мати дітей. Фото freepik.com

Гінекологиня відповіла про те, чому жінки мають час від часу здійснювати Check-up

Повномасштабна війна в Україні викликала стан стресу у багатьох жінок, призвела до психічних і фізіологічних змін, на тлі яких було порушено репродуктивну функцію. А коли рівень навантаження на нервову систему зростає у рази, ця проблема стає особливо помітною. Однак вихід є.

Гінекологиня Наталія Лелюх у розмові з "Телеграфом" розповіла, чи нормально, що під час війни зникла менструація, чи варто боятися пологів у бомбосховищі та які процедури для перевірки жіночого здоров'я треба проходити обов'язково.

— Як після повномасштабного вторгнення змінилася кількість пацієнтів, які приходять планувати вагітність?

— Я не рахувала точні цифри, але однозначно, кількість пацієнтів, які планують або спостерігають вагітність значно зменшилась.

— Чи важко завагітніти на стресі та наскільки можлива здорова вагітність під час війни?

— Це дещо "узагальнене" питання і воно не має однозначної відповіді. Ми всі маємо різні адаптивні можливості, різну підтримку різний ресурс до відновлення. Дія стресового фактора може бути різною по силі, тривалості й впливу. І тому, якщо середньостатистичну жінку розмістити на шкалі дії стресу між 0 та 10 балів, то звісно, максимально травмуючий стрес та максимально тривалий стрес викликає катастрофічні наслідки для репродукції. Тоді як правильне відновлення, допомога і припинення дії стресового фактора по суті не наносять критичних уражень для майбутньої вагітності. А з досвіду моїх пацієнток — під час війни можлива абсолютно здорова вагітність.

Фото гінекологиня та лікарка Наталія Лелюх
За словами лікарки Наталії Лелюх, для майбутньої мами важливо забезпечити максимально безпечні умови.

— Сьогодні у більшості пологових будинків України є підвали, обладнані для того, щоб зустріти нове життя. Що треба знати майбутнім батькам про пологи в бомбосховищі?

— Лише те, що вони можуть там відбутись. Якщо це централізоване сховище при пологовому будинку, то воно оснащене повністю і має той самий персонал.

— Є очевидним, що стрес через війну може загострити або спровокувати післяпологову депресію. Які можете дати поради?

— Якщо ви розумієте, що ви не ОК, або ваші близькі це розуміють не бійтесь звертатися за порадою та допомогою до спеціаліста якомога раніше. Не стидайтесь сказати, що вам погано. Не думайте, що ваші проблеми маленькі в порівнянні з війною. Це ваша війна у вашому житті. І вам треба допомога.

— У вас є власний Жіночий клуб. Про що він та які саме жінки сьогодні ходять на зустрічі?

— Так, Жіночому клубу в цьому році вже виповнилось 10 років. Ми зустрічаємось, щоб поговорити на різні теми жіночого здоров’я: про гормони, красу, вагітність, вагу, про здоров'я наших чоловіків, про відкладене материнство. Приходять киянки і є ті, хто регулярно приїздить з інших міст. Ми проводили клуб і під час блекауту, і переносили внаслідок тривог. Приходять цивільні та військові, приходять мами з доньками, сестри й пари. Все залежить від того, наскільки цікавить заявлена тема. На останню "В пошуках жіночого лібідо" прийшла рекордна кількість людей.

— В українському суспільстві побутує думка про те, що сексуальна освіта нібито розбещує дітей та підлітків. Як розвіяти цей міф та як має виглядати статеве виховання в Україні?

— Міфи легко створюються про те, що ніхто не бачив і не знає. Тому, як тільки у нас з’являться адекватні програми сексуальної освіти, ментори й коли про це почнуть говорити в родинах — то міфи зникнуть самі собою. Бо складно казати на кругле колесо, що воно квадратне

— Україну у лавах Збройних сил захищають десятки тисяч жінок. Тампон чи прокладка? Що краще підходить на час бойових виходів?

— Немає "кращого", є те, що комфортно конкретній жінці. Просто треба пам’ятати, що тампон не повинен знаходитись всередині понад 4 годин, це небезпечно і збільшує ризики розвитку інфекційно токсичного шоку.

— Чимало дівчат під час війни говорять про те, що остання менструація у них була у лютому чи на початку березня. Це нормально?

— Якщо за 2 роки менструація не відновилась — вам терміново до лікаря. Те, що на початку повномасштабного вторгнення менструації зникли у багатьох жінок — це зрозуміло з точки зору фізіологічних реакцій на гострий стрес. А от якщо вони так і не відновились — це вже точно потребує обстеження та лікування.

— Чому жінки мають час від часу здійснювати Check-up і які процедури мають входити в нього?

— Тому, що це про життя, про здоров’я і про майбутнє. Процедури ті ж самі: щорічний огляд у гінеколога, забір матеріалу для цитоморфологічного дослідження (ПАП тест), УЗД органів малого таза, щитоподібної залози та огляд молочних залоз (УЗД або мамографія).

— Як виникла ідея написати книгу про жіноче здоров'я?

— Книга сама попросилась і в ній я описала те, про що найчастіше доводилось говорити на прийомі.

* 2 грудня о 9:00 на заході Форум Woman Power гінекологиня Наталія Лелюх детальніше розповідатиме про те, як зберегти репродуктивне здоров’я під час війни. Захід буде присвячений темі жіночого здоров'я, краси та саморозвитку. Ця подія відбудеться у Pochayna Event Hall, за адресою: просп. Степана Бандери, 23, 3-й поверх. Не пропустіть шанс отримати цінні знання та надихнутися.

Квитки можна придбати за посиланням: secure.wayforpay.com/payment/womenpowerforum_2023

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.