Життя не продовжує: вчені спростували популярне переконання про вегетаріанство

Читать на русском
Автор
1958
Життя не продовжує: вчені спростували популярне переконання про вегетаріанство

Чи пов’язана дієта з тривалістю життя

Попри популярну ідею про те, що відмова від їжі тваринного походження може якимось чином вплинути на тривалість життя людей, нове дослідження показує, що насправді це не відповідає дійсності.

Так, днями в журналі BioMed Central з’явилося дослідження, в якому вчені з Університету штату Орегон у США поділилися результатами масштабного дослідження. Воно тривало 18 років, а участь у ньому взяло понад 117 тисяч людей.

Вважається, що відмова від продуктів тваринного походження дозволяє знизити ризики розвитку серцево-судинних захворювань, проте є й зворотний бік пов’язаний із нестачею певних речовин, наприклад, вітаміну B12.

Вчені спробували проаналізувати, як дієта впливає на загальну статистику смертності в США та проаналізували величезну вибірку людей, які записалися для участі у дослідженні скринінгу раку простати, легень, колоректального кишечника та яєчників.

Аналіз анкет з історії дієти, що повідомляються самими учасниками, показав, що близько 99,3% учасників дослідження були всеїдними, 0,3% були лакто-або ововегетаріанцями (допускають вживання в їжу молока та яєць), 0,3% були песко-вегетаріанцями (допускають вживання риби та морепродуктів) та 0,1% були веганами (повністю відмовилися від вживання їжі тваринного походження).

Через 18 років спостережень вчені прийшли до висновку, що жодних статистичних відмінностей між смертністю згаданих груп не спостерігалося. Це дослідження не спростовує можливу користь від відмови від м’яса, але показує, що це рішення як мінімум дещо переоцінене.

Як повідомлялося раніше, нещодавно група німецьких учених запропонувала добувати тваринний протеїн із вуглекислого газу, тобто безпосередньо з повітря.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.