Дивна хвороба собак поширюється в США: ветеринари такої ще не бачили

Читать на русском
Автор
2721
Собаки також хворіють
Собаки також хворіють. Фото nbcnews.com

Ветеринари передали дані про сотні випадків у шести штатах

При правильному догляді собаки можуть прожити до 20 років, а деякі довгожителі і більше. Проте вони так само можуть захворіти, як і люди, в тому числі респіраторними захворюваннями.

В США вже кілька місяців триває спалах респіраторного захворювання у собак. Зареєстровано сотні випадків з серпня в штаті Орегон (тільки тут зафіксовані 200 повідомлень), Колорадо, Іллінойс, Нью-Гемпшир, Вашингтон і Невада. Про це пише Sciencealert. Наразі вчені вивчають, чи спільний збудник у цих випадків. Схоже на те, що випадки мають спільну вірусну етіологію, однак якщо хвороба справді спричинена патогеном, пояснює патолог-ветеринар Девід Нідл CNN, його могла активувати "еволюційна подія", як-от спонтанна мутація або отримання гена з іншого джерела, і бактерія стала вірулентною.

Собаки з неідентифікованою хворобою, яку вже назвали "атиповою", демонструють ознаки захворювання верхніх дихальних шляхів, але звичайні тести хвороби не знаходять. Також антибіотики для тварин діють гірше при цій хворобі. До симптомів належать:

  • виділення з носа,
  • кашель,
  • лихоманка,
  • втрата апетиту,
  • млявість.

У порівнянні зі звичайними респіраторними хворобами вона триває набагато довше — до 8 тижнів. І деяких тварин може розвитися гостра пневмонія до летальних наслідків.

Для захисту фахівці радять уникати скупчення собак, не поїти тварин з загальних мисок для води в кафе чи біля магазинів, а також звертатися до ветеринара у разі наявності симптомів. Респіраторні хвороби у собак можуть викликатися різними вірусами та бактеріями, що має під собою різне лікування.

Раніше "Телеграф" розповідав, як підготуватися власникам собак та котів до зими. Варто подумати про те, як їм взимку не пошкодити лапи о лід на вулиці та уникнути контактів з хімікатами, що використовують в мороз.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.