Диклофенак – універсальний вибір для лікування болю та запалення суглобів, м'язів і зв'язок

Читати російською
Автор

Біль і запалення в м'язах і суглобах – поширені симптоми, які можуть суттєво вплинути на якість життя людини. Ці стани можуть вражати людей різного віку та походження, і вони можуть бути наслідком різних факторів, включаючи травми, надмірне навантаження або хронічні захворювання, такі як артрит. Біль і дискомфорт, пов'язані з цими станами, можуть обмежувати здатність людини виконувати повсякденну діяльність, заважати роботі та негативно впливати на загальне самопочуття. "Скриплять, хрумтять, ниють" — так зазвичай описують люди свій біль або дискомфорт у суглобах. Причому подібні скарги висувають не лише літні, а й молоді, а головне, фізично активні люди у будь-якому віці. У когось болючість з'являється після робочого дня, хтось відчуває скутість у руках і ногах з раннього ранку, у третіх — періодично "заклинює" суглоб. Крім артритів і артрозів, біль під час руху виникає внаслідок ураження навколосуглобового (періартикулярного) апарату. Він включає такі структури як м'язи, зв'язки, сухожилля. В яких би умовах вона не виникала, біль обмежує свободу руху.

Сьогодні найпоширенішими лікарськими засобами для усунення болю є препарати, що мають одночасно протизапальну та аналгетичну дію – нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП). Арсенал препаратів для місцевого застосування (крем, гель, мазь, спрей, пластир), що містять той чи інший нестероїдний протизапальний засіб, надзвичайно великий. При цьому вважається, що лікарські форми НПЗП для місцевого застосування мають кращий профіль безпеки за рахунок мінімізації системного всмоктування, порівняно з їх аналогами для перорального та парентерального застосування, поряд з цим виявляючи достатній протизапальний та аналгезуючий ефект. Крім того, використання сучасних топічних форм нестероїдних протизапальних засобів можливе в різному віці, за наявності супутньої патології, а у разі проведення комбінованої терапії існує можливість знизити дозу нестероїдних протизапальних засобів, що приймаються внутрішньо або парентерально.

Диклофенак натрію — це найбільш досліджений та поширений нестероїдний протизапальний засіб, який зазвичай використовується для лікування болю та запалення суглобів, м'язів і зв'язок. Він доступний у різних формах, включаючи таблетки, капсули, спреї, супозиторії, гелі або креми для місцевого застосування. Диклофенак діє, блокуючи вироблення певних хімічних речовин в організмі, які викликають біль і запалення. Ці хімічні речовини називаються простагландинами, і вони виробляються організмом у відповідь на травму або запалення. Блокуючи вироблення простагландинів, диклофенак допомагає зменшити біль і запалення в ураженій ділянці.

Диклофенак для місцевого застосування може бути настільки ж ефективним, як і пероральний диклофенак, у зменшенні болю в суглобах та покращенні їхньої функції. Та може мати менше побічних ефектів, ніж пероральний диклофенак, оскільки він всмоктується безпосередньо в тканину суглоба і не так сильно впливає на решту організму. Диклофенак накопичується у шкірі, яка слугує резервуаром, звідки відбувається поступове вивільнення речовини у прилеглі тканини. Звідти диклофенак переважно надходить у більш глибокі запалені тканини, такі як суглоби, де продовжує діяти і визначається у концентраціях, до 20 разів більших, ніж у плазмі крові.

Фармацевтична компанія "Здоров’я" виробляє лінійку препаратів Диклофенак-Здоров’я у формі гелю та спрею місцевої дії із вираженою протиревматичною, знеболювальною, протизапальною дією. Це Диклофенак-Здоров’я гель 10мг/г по 30 г або по 50 г у тубі; Диклофенак-Здоров’я форте гель, 30 мг/г по 50 г у тубі; Диклофенак-Здоров’я ультра гель 50 мг/г, по 50 г або по 100 г тубі. А також Диклофенак-Здоров’я ультра спрей нашкірний, розчин, 40 мг/мл по 30 мл або по 50 мл.

Спрей — зручна у використанні форма препарату для зовнішнього застосування. Наноситься на шкіру тонким шаром, швидко вбирається і не залишає слідів. Має швидкий знеболюючий та протизапальний ефекти.

Призначають Диклофенак-Здоров’я для місцевого лікування болю та запалення суглобів, м’язів, зв’язок та сухожиль ревматичного або травматичного походження. Дорослим застосовувати 3–4 рази на добу, злегка втираючи у шкіру гель, або обробити поверхню шкіри спреєм, шляхом 2–3 натискань на розпилювач.

Спочатку диклофенак натрію застосовувався головним чином у лікуванні ревматологічних захворювань, де важливі обидва компоненти: виражений протизапальний та потужний аналгетичний ефект, але в подальшому сфера застосування препарату суттєво розширилася. В даний час диклофенак застосовується в хірургії, травматології та спортивній медицині (при ураженні опорно-рухового апарату, пошкодженні м'яких тканин (забитих місцях, розтягуваннях). Диклофенак має оптимальне поєднання аналгетичного та протизапального ефектів і гарну переносимість, тому при відсутності протипоказань може застосовуватися протягом тривалого періоду.

Будьте фізично активними, рухайтеся вільно та без болю!

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.