Їх ніхто не виконує: лікар назвав 5 способів підвищення імунітету

Читать на русском
Автор
1294
Нормальний режим сну також допомагає підтримувати імунітет
Нормальний режим сну також допомагає підтримувати імунітет. Фото Freepik

Імуномодулятори занадто небезпечні для організму людини, щоб безконтрольно їх вживати

Підвищення імунітету для протистояння хворобам – це тема ще радянська. І ставитися до посилення імунітету треба обережно, бо є ризик ухопити аутоімунні хвороби через надто високий його рівень.

Про це в інтерв’ю "Телеграфу" розповів лікар-інфекціоніст і заступник директора з медичної частини Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Андрій Орфін. За його словами, є банальні речі, яких треба дотримуватися, щоб здоров'я було у нормі, але ці речі ніхто не виконує.

"Нормальний режим сну, нормальний режим харчування, фізичні навантаження, психологічні розвантаження, що тяжко в наших умовах, а також повноцінне та збалансоване харчування. Треба проводити достатню кількість часу на відкритому повітрі, а не в телефонах і гаджетах. Наприклад, для дітей – активні ігри на повітрі", – пояснив лікар.

Орфін зазначив, що усі ці речі у комплексі чудово сприяють адекватній відповіді імунітету на хвороби. Відпадає потреба вживати імуномодулятори, які насправді несуть дуже великий виклик для організму.

"Якісь фіточаї, якщо хтось вірить, може приймати. Бо плацебо дуже добре працює. Але сказати, що є чарівна таблетка, яка вам супер підвищить імунітет, то це важко підтвердити", – зазначив він.

За словами експерта, в Україні зараз є проблема імунітету після ковіду, який дуже сильно вплинув на імунну відповідь тих, хто на нього перехворів. Це видно навіть по пацієнтах, які надходять до українських лікарень – загалом легкі хвороби проходять в них важче, ніж зазвичай. Також після ковіду багато людей з саме аутоімунними розладами.

"Тому в імунну систему краще не лізти, а спокійно її підтримувати рутинними методами, які я вже озвучив – сон, емоційна стабільність, спокій, повноцінне харчування, фізична активність", – резюмував лікар.

Докладніше на цю тему читайте у статті "Телеграфа" "Не треба драїти стіни хлоркою": лікар-інфекціоніст пояснив, як захиститися від гепатиту А".

Раніше "Телеграф" розповідав, що наприкінці вересня у світі почав активніше поширюватися Covid-19 — штам BA.2.86. Однак хороша новина в тому, що вірус не такий небезпечний, як три роки тому, і проходить у легшій формі.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.