Наш ринок найдешевший у світі: лікар-генетик назвав вартість запліднення в Україні

Читать на русском
Автор
829
Що зараз відбувається із ситуацією на ринку репродуктивних послуг в Україні
Що зараз відбувається із ситуацією на ринку репродуктивних послуг в Україні. Фото Pixabay

Запліднення в Україні коштує дешевше, ніж у Зімбабве

Під час повномасштабної війни ринок репродуктивних послуг в Україні не став дорожчим, якщо рахувати в доларах. Ця галузь у нашій країні є однією з найдешевших у світі для пацієнтів.

Про це "Телеграфу" розповів лікар-генетик, кандидат медичних наук, лауреат Державної премії України, віцепрезидент Української асоціації репродуктивної медицини Валерій Зукін. За його словами, за цінами Україна зараз перебуває практично нарівні з Африкою, але у тієї все ж таки дорожче.

"В Україні ця галузь — одна з найдешевших у світі для пацієнтів. Це, скоріше, не бізнес-послуга, а соціальна. Я думаю, що ми на рівні Африки. Давайте зараз при вас поглянемо і порівняємо", — сказав Зукін.

Для прикладу було взято країну Африки Зімбабве. Як з’ясувалося, там процедура запліднення коштує близько 2-3 тисяч доларів, а в Україні навіть не доходить до 2 тисяч доларів.

"Нормальний цикл запліднення без медикаментів в Іспанії коштує 5,5 тисяч євро без вартості ліків (вони там покриваються державою). А в Україні разом із ліками – близько 1500-1700 доларів. У Зімбабве така процедура коштує 2-3 тисячі доларів. Ми зараз — найдешевші у світі", — підсумував він.

Повний текст читайте у матеріалі "Телеграфа": Чи очікувати нам бебі-буму після війни і що зробити для збільшення населення України: відповіді відомого вченого.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що з початку повномасштабної війни в Україні значно скоротилася народжуваність. Якщо порівняти з 2021 року, то різниця становить 28%.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.