Семигодинний сон і не тільки: шість простих рекомендацій, щоб пережити перехід на зимовий час

Читать на русском
Автор
1726
У жовтні Україна перейде на зимовий час
У жовтні Україна перейде на зимовий час. Фото Freepik

Українці зсунуть стрілки годинника вже найближчої неділі, без стресу пережити цей перехід допоможуть поради експертів

Щорічно в останню неділю жовтня в Україні переводять стрілки годинника на зимовий час. Така традиція залишається темою для дискусії, але перехід на зимовий час у 2023 році все ж таки передбачено.

Щоб без шкоди для організму пережити переведення годинника восени 2023 року, слід заздалегідь оптимізувати свій режим сну. Порадами діляться експерти Американської академії медицини сну (США) на своєму сайті.

Коли переводимо годинник на зимовий час 2023

Цього року стрілки годинника потрібно пересунути на одну годину тому о 4:00 за Києвом у неділю 29 жовтня. Таким чином, ви "додасте" собі зайвий час для сну.

Як підготуватися до переведення годинників

Американська академія медицини сну розповідає, як мінімізувати вплив переходу на зимовий час. У дні, що передують 29 жовтня, рекомендується:

  1. Спати достатньо. Не менше семи годин (для дорослих) або восьми годин (для підлітків) за добу до і після зміни часу.
  2. Поступово коригувати час сну та неспання. Переміщайте час сну на 15-20 хвилин пізніше кожну ніч протягом кількох ночей до переходу на зимовий час. Однак якщо у вас хронічний недосип, то, за даними експертів, можна не переносити час сну на пізніший період, а отримати "додаткову" годину в день переведення стрілок.
  3. Змінити інші розпорядки дня. Наприклад, відкоригуйте час їди відповідно до нового графіка.
  4. Перевести годинник на новий час у суботу ввечері та лягти спати у звичайний час.
  5. Використовувати світло й темряву, допомагаючи своєму тілу адаптуватися. Спробуйте мінімізувати вплив світла до підйому вранці.
  6. Виспатися у неділю ввечері. Так ви відпочинете і наберетеся сил перед початком нового тижня.

Раніше "Телеграф" розповідав, як перевести годинник на гаджетах. Навіть якщо на вашому телефоні буде вимкнено інтернет, одне налаштування подбає про автоматичний перехід на зимовий час.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.