Деякі продукти не варто їсти перед сном: вчені розповіли, яку шкоду несе гостра, важка їжа та деякі овочі

Читать на русском
Автор
6623
Від важкої їжі ввечері безсоння вам гарантоване
Від важкої їжі ввечері безсоння вам гарантоване

Ці продукти можуть бути небезпечні, якщо їх споживати ввечері — і це не тільки про кофеїн

Здорова їжа та сон за графіком — запорука гарного фізичного здоров'я. Однак, варто не забувати, що не всі продукти корисно споживати у вечірній час. Деякі страви і навіть фрукти й овочі можуть бути небезпечні тим, що викликають безсоння через тонізуючу дію на організм.

Продуктом, що викликає безсоння, є кофеїн. Він входить в "велику трійку", здатну викликати проблеми з нічним сном, – кофеїн, цукор, алкоголь. Продукти та напої, в яких вони містяться, можуть легко позбавити сну, якщо вони вживаються ввечері. Тому, наприклад, у вечірній час краще відмовитися від шоколаду або чашки традиційного чаю, в яких присутній кофеїн, пише Useti.

Багато продуктів сьогодні містять прихований цукор, кажуть медики — його буває багато в соусах, знежирених молочних продуктах, їжі готового виробництва. Увечері їх теж краще не їсти – це небезпечно через ймовірний розвиток безсоння, труднощі із засинанням. Крім того, існує ще ряд продуктів, через які ви не заснете.

Гостра їжа

В Австралії провели дослідження, яке підтвердило — гострі, пряні продукти сприяють порушенню фази глибокого сну, що дуже небезпечно – вона важлива для нічного відновлення головного мозку, його очищення від речовин, що провокують нейродегенеративні хвороби. Також гостра їжа здатна викликати печію, кислотний рефлюкс, що посилюють проблему безсоння.

Грейпфрут

З’їдені ввечері ці цитрусові фрукти сприяють появі печії, що заважатиме вам виспатись.

Баклажан

Цей смачний овоч відрізняється підвищеною кількістю амінокислоти тирамін, що може збільшити вміст в крові норепінефрину – нейромедіатора з ефектом стимулятора. Баклажани ввечері їсти не слід, адже вони підвищують тонус.

Огірки

Споживання огірків активізує вироблення сечі і провокує безсоння через нічні походи в туалет. Також в цьому плані небезпечні інші овочі з високим вмістом води.

Важка їжа

Тваринні білки й жири небажані ввечері — вони вимагають посиленого тривалого перетравлення, що навантажує організм, який потребує ввечері певного релаксу. Особливо небезпечно ввечері їсти бекон, в’ялене, копчене, оброблене м’ясо.

Раніше "телеграф" розповідав, що трапиться з вашим організмом, якщо ви відмовитеся від вуглеводів.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.