Як очищувати і знезаражувати питну воду після підриву Каховської ГЕС: МОЗ дав важливі поради

Читать на русском
Автор
1086
Ян Доброносов, "Телеграф"

Колодязі та криниці забиті мулом, піднятим з дна Каховського водосховища, каже Ігор Кузін

Після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС і затоплення велетенських територій Херсонської області використання води з першого водоносного пласту становить серйозну небезпеку.

Про це головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів у коментарі "Телеграфу".

"За рахунок підтоплення зараз найбільшу небезпеку становить використання індивідуальних колодязів, індивідуальних криниць, каптажів, — зазначив Ігор Кузін на онлайн-пресконференції. – Оскільки вони були спочатку заблоковані, там зараз є певна частина мулу, тому така вода є небезпечною. Ми радимо мешканцям, які повертаються, таку воду не використовувати для вживання, в тому числі — для приготування їжі".

Таку воду, за словами головного санітарного лікаря, потрібно профільтрувати, відстояти, прокип'ятити і продезинфікувати.

"Щоб такі заходи з дезінфекції питної води проводили усі, були перерозподілені таблетки для знезараження питної води, — зазначив Ігор Кузін. – Вони зараз роздані як сільським старостам, представникам об'єднаних територіальних громад, так і безпосередньо видаються населенню. Закликаємо усіх громадян, які повертаються до своїх домівок, отримати такі таблетки, уважно дивитися на інструкцію, адже там є певні норми і вимоги".

Вода, яка подається централізовано населенню Миколаївської та Херсонської області, є цілком безпечною за хімічними і мікробіологічними показниками, як і бутильована питна вода, яка підвозиться населенню.

Ігор Кузін
Ігор Кузін такж звертає увагу на заборону ловити рибу та вживати її в їжу на підтоплених територіях, це дуже небезпечно

Заступник очільника МОЗ також зазначив, що за результатами досліджень вода зі свердловин навіть на підтоплених територіях є умовно безпечною, відповідає заявленим нормативам по мікробіологічних показниках.

"Таким чином, ці свердловини їх можливо використовувати", – підсумував він.

За даними МОЗ, з початку оголошення надзвичайної ситуації було зроблено понад 1000 досліджень вони: централізованого і децентралізованого водопостачання, а також поверхневих водойм.

На Миколаївщині і Херсонщині цього тижня запустили сучасну лабораторну діагностику особливо небезпечних інфекційних захворювань, додатково були встановлені прилади для швидкого аналізу питної води, які дозволяють видати результат за основними мікробіологічними показниками впродовж 18 годин і швидко приймати управлінські рішення.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.