Як зменшити шкоду здоров’ю від переходу на літній час: п’ять порад лікарів

Читать на русском
Автор
4458
З 26 березня ми житимемо за літнім часом
З 26 березня ми житимемо за літнім часом. Фото Pixabay

Скоро українці перейдуть на так званий літній час, хоча медики дискутують щодо користі такої практики

В Україні традиційно переведуть годинник в останню неділю березня. У 2023 році дата переходу на літній час випадає на 26 березня, стрілки пересувають на одну годину вперед о 03:00. Щоб цей період був менш болючим для нашого організму, лікарі пропонують кілька простих рекомендацій.

Докладніше про це пише CNN, посилаючись на коментарі медиків. Свої поради озвучили педіатрка Кора Коллетт Бройнер, фахівець зі сну, доктор Радж Дасгупта, директор Центру циркадних ритмів та сну (Медична школа Файнберга) доктор Філліс Зі.

Переведення годинника на літній час: як зменшити шкоду для організму

Порада № 1. Почніть адаптацію, лягаючи спати і прокидаючись на 15-20 хвилин раніше за кожен день протягом чотирьох або більше днів до переходу на літній час.

Порада №2. Налаштуйте виконання повсякденних справ, які є часовими сигналами для вашого тіла. Наприклад, прийоми їжі та медикаментів, фізичні вправи.

Порада №3. Отримуйте яскраве ранкове світло протягом 20-30 хвилин після пробудження. Збільште вплив яскравого світла як удома, так і на роботі у першій половині дня.

Порада №4. Приберіть із спальні телевізор, смартфони, ноутбуки, ігрові пристрої або будь-які інші електронні пристрої. Гаджети повинні бути вимкнені та заряджатися далеко від спального місця. Мелатонін допомагає нам заснути, але він не виділяється, коли ми дивимося на світло. Табу — синє світло, наприклад, випромінюване телевізорами, смартфонами, планшетом і ноутбуком. Синє світло є найбільш стимулювальним типом світла, який повідомляє мозку, що час прокидатися.

Порада №5. Уникайте яскравого світла принаймні за три години до сну. Поліпшіть умови для сну у вашій спальні за допомогою світлонепроникних штор. Вибирайте приглушене світло та світлодіодні лампи з більш теплими відтінками. Напередодні сну в кімнаті має бути прохолодно та темно.

Раніше "Телеграф" розповідав, як налаштувати мобільний телефон та інші гаджети, щоб годинник перевівся на актуальний час. Не всі пристрої переходять автоматично.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.