"Були на 18 років молодшими": вчені назвали дві дієти, які зберігають молодість мозку до глибокої старості

Читать на русском
Автор
9929
Середземноморська дієта
Середземноморська дієта

Прихильники вказаних дієт жили довше, і при цьому залишалися в доброму здоров’ї

Прагнення багатьох українців схуднути має сенс – виявляються, у людей з меншою вагою набагато більше шансів прожити довше.

Зокрема, виявилося, що Середземноморська та MIND дієти знижують ризики розвитку хвороби Альцгеймера та зберігають мозок молодим, дозволяючи людям прожити довше у доброму здоров’ї та доброму самопочутті.

Це встановили вчені з Університету Раш у США. Результати їхнього дослідження були опубліковані в журналі Neurology, пише Social Bites.

Видання нагадує, що Середземноморська дієта передбачає наявність не менше 5 порцій фруктів та овочів на день, регулярне споживання риби, злаків, але не виключає м’ясо, в якому, крім білка, є важливі елементи – вітамін B12 та цинк, залізо. MIND дієта спрямована на розвиток мозку, вона поєднує в собі аспекти двох дуже популярних дієт: середземноморської дієти та "дієтичних підходів до зупинки гіпертонії" (DASH).

В роботі вивчався мозок 581 людини, які пожертвувала своє тіло науці. Дослідники також мали в своєму розпорядженні інформацію про раціон харчування учасників за сім років до їх смерті (дані збиралися щороку).

Як виявилося, люди, які дотримувалися середземноморської та MIND дієт, мали менше ознак хвороби Альцгеймера – бета-амілоїдних бляшок та клубків тау у мозку.

"Мозок людей, які дотримувалися середземноморської дієти, був приблизно на 18 років молодший, ніж у тих, які не дотримувалися. Якщо говорити про MIND-дієту, то мозок був молодшим на 12 років", — резюмували вчені.

Нагадаємо, що Великий Пост, — хороша можливість перейти на споживання продуктів, які напевно допоможуть прожити довше.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.