Чи справді погане освітлення впливає на зір - відповідає лікар

Читать на русском
Автор
11761
kstatecollegian.com

В умовах тьмяного освітлення варто потурбуватися про свої очі

Терористична атака росії на нашу енергетичну систему не досягла цілей. Завдяки професіоналізму українських енергетиків та роботи української ППО енергетичний сектор витримав рік повномасштабної війни. Ситуація в енергетиці з кожним днем покращується. Однак розслаблятися рано: другий рік війни може виявитися не менш складним. Дефіцит потужностей може виникнути влітку, оскільки люди почнуть включати додаткові прилади, зокрема кондиціонери.

Попри всі складнощі українці вправно адаптувалися до відключень світла. Під час відсутності електроенергії, окрім хатніх справ та роботи, українці продовжували займатися хоббі та довкіллям. Та через короткий світловий день в зимовий період ми часто вимушені були освітлювати помешкання альтернативними методами: ліхтариками, лампами, свічками. Таке слабке освітлення не є звичним для наших очей.

Так, президент України Володимир Зеленський розповів журналісту Дмитру Комарову що частково втратив зір. Тривалий час українському лідерові та його команді доводилося багато працювати у тьмяному освітленні.

Лікар-офтальмолог та асистент кафедри офтальмології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Дмитро Павленко розповів для "Телеграфу", чи справді погане освітлення впливає на зір? Люди з якими захворюваннями у групі ризику? Та як зберегти свої очі в умовах недостатнього освітлення?

Фото лікаря офтальмолога в Києві Дмира Павленка
Лікар Дмитро Павленко

Людське око адаптується до різних умов освітлення, але…

- Ще пару століть тому, основним джерелом освітлення було сонце. В основному люди працювали вдень, адже свічки та лампи були розкішшю. Разом з індустріалізацією, розпорядок та звички людей теж зазнали змін. Втім, на сьогодні немає достатніх наукових доказів того, що читання або робота при тьмяному освітленні погіршує зір в дорослих. Річ у тім, що наші очі адаптуються до різних умов освітлення.

Однак коли освітлення недостатнє, навантаження на наші очі збільшується. Тоді людина починає кліпати рідше. Разом з пересиханням передньої частини ока, погане освітлення спричиняє швидшу втому очей та головний біль. В такі моменти ми справді можемо помітити, що зір став гіршим, розмитим. Але зазвичай, це є тимчасовим явищем, що проходить після відпочинку.

Проявитися можуть ті захворювання, яких раніше ви не помічали

- Зазвичай, приблизно в 40 років вікові зміни в кришталиках досягають такого рівня, що кришталик втрачає здатність правильно фокусувати близько розташовані об‘єкти. Це називається пресбіопією ("віковою далекозорістю"), і люди потребують окуляри для читання та роботи зблизька. При недостатньому ж освітленні зіниця розширюється, і люди з пресбіопією бачать зблизька ще гірше.

При недостатньому освітленні страждає і якість життя людей з глаукомою (глаукома — це нерідкісне захворювання, що ушкоджує зоровий нерв, зазвичай, внаслідок високого тиску в оці).

Кілька тижнів тому оновили міжнародні рекомендації по короткозорісті. Питання досі дискусійне, але згідно консенсусу краще не дозволяти дітям читати при поганому освітленню, наприклад, вночі в ліжку через можливий підвищений ризик розвитку чи прогресування короткозорості.

Цікаво, що, наприклад, якщо у батьків є короткозорість, а в дитини немає, то перебування на вулиці при денному освітленні допомагає запобігти розвитку короткозорості. Достатня кількість сонячного світла настільки важлива для нашого здоров‘я, що навіть дітям, в кого вже є короткозорість однією з рекомендацій лікарів є перебування на вулиці не менше двох годин щодня.

Якщо світло все ж таки вимкнули, то як подбати про зір у таких умовах?

Фото свічок

- Варто розташовувати джерело світла зверху, щоб воно рівномірно освітлювало робочу поверхню. Якщо ви працюєте за екраном — найкраще було б підлаштувати яскравість екрана відповідно до освітленості кімнати.

Деякі низькоякісні лампи можуть мати високочастотне мерехтіння, яке, хоч свідомо і не сприймається людиною, проте може спричинити головний біль, дискомфорт тощо.

А як щодо надмірного використання гаджетів у темряві?

- У сучасному світі обійтися без гаджетів майже неможливо, але безсумнівно їх використання теж призводить до втоми та дискомфорту. Норм екранного часу, які підійдуть всім, немає. Це досить складне питання, навколо якого досі відбувається дискусія в наукових колах. Більшість експертів схиляються до думки, що дорослим варто обмежити екранний час до 2 годин поза межами роботи.

Рекомендації різних організацій для дітей теж дещо відрізняються. Зорові функції у дітей ще тільки формуються. До прикладу, ВООЗ не рекомендує користуватися гаджетами дітям до 2 років взагалі, а з 2 до 5 років — не більше 1 години.

Американська академія педіатрії не рекомендує користуватися гаджетами дітям до 18 місяців. Винятком можуть, за необхідності, бути відео дзвінки з близькими. Дітям від 2 до 5 років рекомендують обмежитися 1 годиною не навчального матеріалу в будні та 3 годин у вихідний. Оскільки з дорослішими дітьми застосувати обмеження значно важче, варто створити корисні звички та обмежувати екранний час.

Які тони світла є найкомфортнішим для очей?

- Зараз багато говорять про шкоду синього світла, тому хотілось би зразу розвіяти цей міф. У повсякденному житті всі видимі кольори світла не шкодять очам і жоден колір не кращий за інші. Це ж стосується і синього світла. До речі, саме сонце є найбільшим джерелом синього світла, а не телефони чи інші гаджети. Прислухайтеся до власних вподобань. Якщо вам комфортно з білішим відтінком освітлення — будь-ласка, якщо з жовтішим — вибір за вами. Навряд чи вам буде комфортно читати, чи працювати з незвичним, освітленням фіолетового кольору.

Краплі від сухості підтримують достатню кількість вологи в очах

- Для більшості людей самопризначення зволожуючих крапель не принесе негативних наслідків. Вони рекомендуються не тільки носіям корегуючих контактних лінз, а й носіям декоративних лінз, окулярів і всім тим, хто змушений перебувати довго в приміщенні з дуже сухим повітрям, довго просиджуючи за монітором.

Але не всі штучні сльози однакові, тож ефективніше звернутися до офтальмолога. Після обстеження передньої частини ока на спеціальному обладнанні, можна точно встановити, які саме краплі будуть ефективніші та чи потрібне додаткове лікування.

Щоденні поради для підтримання зору

- Якщо помічаєте якісь зміни в очах — краще піти на консультацію. Офтальмологія є надзвичайно технологічною, і сучасні методи обстеження дозволяють помітити на ранніх стадіях, і навіть попередити багато захворювань. Пам‘ятайте робити перерву під час роботи за екраном: кожні 20 хв дивіться хоча б 20 секунд вдалину (>6 метрів).

Корисною звичкою є користування сонцезахисними окулярами. Адже навіть взимку наші очі можуть отримати надлишок ультрафіолетового випромінювання, що може призвести до захворювань.

Чи впливає раціон на здоров’я наших очей?

- Безумовно, впливає. Але це не значить, що з’ївши кілограм моркви та чорниці, ви покращите зір. Рекомендується здорове збалансоване харчування з поживними речовинами. Дієта з високим вмістом фруктів, овочів та низькою кількістю насичених жирів корисна для очей. При правильному харчуванні, більшості людей не потрібні додаткові вітаміни чи добавки для очей. Якщо ж у людини, наприклад, вікова макулярна дегенерація, то прийом правильних добавок у необхідних дозах буде дуже корисним для сповільнення прогресування хвороби, яка потенційно може призвести до втрати центрального зору.

Info Icon

Важливо: будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті Телеграф, носить інформаційний характер і не являється рекомендацією.
Застосування будь-яких медичних препаратів повинно бути узгоджене з лікарем.